Експериментальна оцінка педагогічних умов формування компетентностей майбутніх фахівців фізичної культури і спорту у сфері оздоровчо-рекреаційних технологій - Макотченко, Ольна Анатоліївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація: Метою дослідження є експериментальна оцінка педагогічних умов, що забезпечують формування компетентностей майбутніх фахівців фізичної культури і спорту у сфері оздоровчо-рекреаційних технологій. Методи дослідження: аналіз сучасної наукової літератури з фізичної культури, оздоровчої педагогіки та рекреаційних технологій; педагогічне спостереження за діяльністю студентів; анкетування та тестування для визначення рівня розвитку фізичних, соціальних і психологічних показників; організацію педагогічного експерименту з контрольними та експериментальними групами; а також застосування методів математичної статистики для обробки та інтерпретації отриманих даних. У дослідженні взяли участь 60 здобувачів освіти 1-2 курсів Комунального закладу «Харківська гуманітарно-педагогічна академів» Харківської обласної ради за спеціальністю А7 Фізична культура і спорт.Результати експериментального дослідження показали, що реалізація комплексної системи педагогічних умов суттєво підвищує академічну успішність студентів та покращує фізичні здібності, включаючи координаційні, силові та витривалі якості. Встановлено позитивний вплив на розвиток соціальних навичок і стресостійкості, формування морально-вольових якостей, а також на мотивацію до здорового способу життя та активної участі в професійній діяльності. Експеримент підтвердив, що цілісне поєднання навчальної та практичної підготовки із застосуванням оздоровчо-рекреаційних технологій сприяє системному формуванню професійної компетентності майбутніх фахівців фізичної культури і спорту.Отже, впровадження педагогічних умов у процес професійної підготовки забезпечує послідовне формування ключових компетентностей здобувачів, підвищує ефективність освітнього процесу, сприяє розвитку культури здоров’я та адаптації здобувачів до професійних викликів. Запропонована система може бути адаптована до різних освітніх програм і впроваджена у спортивно-оздоровчі центри, що підтверджує її практичну значущість та перспективність у розвитку освітньої та спортивної сфери.