Професійна підготовка вчителів інформатики в умовах реалізації нової концепції інформатичної освітньої галузі - Чернікова, Людмила Антонівна; Андрєєв, Андрій Миколайович; Гура, Олександр Іванович; Іваницький, Олександр Іванович; Пшенична, Олена Станіславівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація: У статті обґрунтовано теоретико-методологічні засади професійної підготовки вчителів інформатики в умовах реалізації нової концепції інформатичної освітньої галузі. Дослідження спрямоване на визначення структурних характеристик професійної готовності педагога до роботи в цифровому освітньому середовищі та окреслення напрямів модернізації змісту педагогічної освіти відповідно до сучасних державних і міжнародних вимог.Застосовано комплекс теоретичних і аналітичних методів, зокрема аналіз нормативних документів і наукових джерел щодо розвитку інформатичної освіти, узагальнення національного та міжнародного досвіду професійного розвитку вчителів комп’ютерних наук, компаративний аналіз моделей підготовки педагогів, а також системно-структурне моделювання професійної готовності вчителя інформатики. Теоретичний синтез дозволив визначити підготовку вчителя як багаторівневу адаптивну систему, що інтегрує компетентнісний, дослідницький та технологічний підходи.Обґрунтовано структуру професійної готовності вчителя інформатики до реалізації нової концепції інформатичної освітньої галузі, яка включає мотиваційно-ціннісний, когнітивний, технологічно-методичний, адаптивно-рефлексивний та дослідницький компоненти. Доведено, що ефективність професійної діяльності педагога визначається не лише рівнем предметної підготовки, а й сформованістю цифрової, методичної та інноваційної компетентностей, здатністю до інтеграції обчислювального мислення та технологій штучного інтелекту в освітній процес.Показано, що реалізація нової концепції інформатичної освітньої галузі зумовлює перехід від традиційної предметно-орієнтованої моделі підготовки до адаптивних моделей професійного розвитку, спрямованих на формування інтегрованої професійної готовності вчителя до роботи в умовах цифрової трансформації освіти.Практична значущість результатів полягає у можливості використання запропонованої структури професійної готовності під час проєктування освітніх програм підготовки вчителів інформатики, розроблення критеріїв оцінювання професійних результатів навчання та удосконалення змісту педагогічної освіти.Перспективи подальших досліджень пов’язані з розробленням діагностичного інструментарію оцінювання рівнів сформованості компонентів професійної готовності вчителя інформатики та експериментальною перевіркою ефективності педагогічних умов її формування.