Формування змісту і структури художньо-трудової підготовки майбутніх учителів засобами декоративно-ужиткового мистецтва - Бучківська, Галина Вікентіївна; Барановська, Валентина Миколаївна; Греськова, Валентина Вікентіївна; Олійник, Наталія Алімівна; Павич, Ніна Миколаївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація: У статті науково обґрунтовано зміст професійної підготовки майбутніх учителів закладів загальної середньої освіти за спеціальністю «Середня освіта (Технології)» на засадах народного декоративно-ужиткового мистецтва. Розкрито сутність основних компонентів педагогічної системи, акцентовано увагу на важливості змістового складника як фундаменту формування професійної компетентності майбутніх педагогів. Мета полягає у розкритті змісту і структури художньо-трудової підготовки майбутніх учителів засобами декоративно-ужиткового мистецтва. Методи дослідження: теоретичний аналіз педагогічних джерел, узагальнення практичного досвіду викладання, порівняльний аналіз навчальних дисциплін, педагогічне спостереження за процесом формування вмінь і навичок художньо-трудової діяльності студентів. Особливу увагу приділено принципам та критеріям відбору навчального матеріалу, серед яких виділено комплексність, соціальну доцільність, науково-практичну значущість, спрямованість та систематичність. Доведено, що в умовах сучасного технократичного суспільства звернення до національних художніх традицій є дієвим засобом формування національної самосвідомості та естетичної культури студентів. Результати. У статті детально схарактеризовано роль ключових навчальних дисциплін, таких як «Народні промисли і ремесла України», «Основи дизайну» та «Етнодизайн». Висвітлено методику поєднання теоретичних знань із практичною художньо-конструкторською діяльністю, що включає графічну підготовку, проєктування виробів та їх втілення в матеріалі. Наголошено, що відкритий характер освітніх програм та академічна автономія дозволяють гнучко адаптувати зміст навчання до регіональних особливостей та індивідуальних запитів студентів. Висновки. Інтеграція художньо-мистецької, проєктно-технологічної та методичної підготовки забезпечує логічну наступність навчання на всіх рівнях вищої освіти. Це дозволяє сформувати готовність майбутнього вчителя до успішної організації творчої художньо-трудової діяльності учнів, забезпечуючи трансляцію національних культурних цінностей наступним поколінням.