Методика формування трудових умінь і навичок старшокласників засобами декоративно-ужиткової творчості - Бучківська, Галина Вікентіївна; Павич, Ніна Миколаївна; Греськова, Валентина Вікентіївна; Олійник, Наталія Алімівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація: У статті розкрито теоретико-методичні засади формування трудових умінь і навичок старшокласників засобами декоративно-ужиткової творчості. Обґрунтовано педагогічний потенціал декоративно-ужиткового мистецтва у розвитку практичних компетентностей учнів. Запропоновано структурно-функціональну модель формування трудових умінь, визначено педагогічні умови ефективної реалізації процесу. Наведено приклади практикоорієнтованих завдань і критерії оцінювання результатів діяльності учнів. Мета статті полягає в обґрунтуванні та розробленні методики формування трудових умінь і навичок старшокласників засобами декоративно-ужиткової творчості. Методи дослідження: у процесі дослідження застосовано теоретичний аналіз науково-педагогічної літератури, порівняльний аналіз змісту навчальних дисциплін, а також педагогічне спостереження за процесом формування умінь і навичок художньо-трудової діяльності здобувачів освіти. Акцент у дослідженні зроблено на обґрунтуванні принципів і критеріїв відбору навчального матеріалу, до яких віднесено комплексність, соціальну доцільність, науково-практичну значущість, цілеспрямованість і системність. Доведено, що оволодіння старшокласниками технологіями декоративно-ужиткової творчості є дієвим засобом формування національної самосвідомості та розвитку естетичної культури в умовах сучасного суспільства. Результати. У статті розкрито значення декоративно-ужиткової творчості у становленні творчої особистості старшокласників. Описано методичні підходи до формування їхніх трудових умінь і навичок засобами декоративно-ужиткової діяльності. Акцентовано увагу на необхідності створення сприятливих педагогічних умов для розвитку ключових компетентностей і наскрізних умінь учнів старших класів на уроках технологій у процесі опанування навчального модуля «Техніки декоративно-ужиткового мистецтва». Висновки. Результати проведеного дослідження засвідчують, що використання декоративно-ужиткової творчості в освітньому процесі є ефективним засобом формування трудових умінь і навичок старшокласників. Така діяльність забезпечує органічне поєднання теоретичних знань і практичної діяльності, сприяє усвідомленому засвоєнню технологічних операцій та формуванню стійких навичок їх виконання. Доведено, що залучення учнів до декоративно-ужиткової творчості підвищує мотивацію до навчання, активізує пізнавальну діяльність, розвиває технологічне мислення, креативність і самостійність. Водночас створення виробів із реальним практичним призначенням забезпечує практикоорієнтований характер навчання, що відповідає сучасним освітнім тенденціям і вимогам компетентнісного підходу.