Формування професійної готовності та інформаційної культури здобувачів вищої освіти в умовах міждисциплінарної інтеграції - Царик, Ольга Михайлівна; Копестинський, Данило Тарасович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація: Трансформація сучасних систем вищої освіти тісно пов’язана зі стрімким розвитком цифрових технологій та становленням інформаційного суспільства. За цих умов університети мають не лише забезпечувати студентів професійними знаннями, а й розвивати їхню здатність ефективно працювати з інформаційними ресурсами, критично оцінювати дані та застосовувати цифрові інструменти у професійній діяльності. Одним із найбільш перспективних підходів до досягнення цих цілей є міждисциплінарна інтеграція, яка сприяє розвитку цілісного мислення та підтримує формування професійної готовності й інформаційної культури здобувачів вищої освіти.Метою цієї статті є аналіз особливостей формування професійної готовності та інформаційної культури здобувачів вищої освіти в умовах міждисциплінарної інтеграції, а також визначення педагогічних умов, що сприяють ефективності цього процесу.Методологія дослідження ґрунтується на теоретичному аналізі та синтезі наукової літератури, порівняльному аналізі педагогічних підходів і узагальненні сучасних освітніх практик. У дослідженні також застосовано системний підхід до вивчення освітнього середовища та міждисциплінарних процесів навчання у закладах вищої освіти.Результати дослідження свідчать, що міждисциплінарна інтеграція суттєво сприяє розвитку професійних компетентностей та інформаційної культури студентів. Поєднуючи знання з різних академічних дисциплін, студенти розвивають навички критичного мислення, аналітичні здібності та здатність розв’язувати складні професійні проблеми. Крім того, інтеграція цифрових освітніх технологій у міждисциплінарні навчальні середовища підвищує здатність студентів ефективно здійснювати пошук, аналіз і інтерпретацію інформації.У дослідженні визначено низку педагогічних умов, що забезпечують успішний розвиток професійної готовності та інформаційної культури студентів. До них належать інтеграція навчальних дисциплін, використання цифрових навчальних інструментів, застосування інтерактивних методів навчання та заохочення дослідницько-орієнтованого навчання. Такі підходи сприяють формуванню у студентів навичок, необхідних для ефективної професійної діяльності в умовах цифрової економіки знань.Отримані результати підкреслюють важливість міждисциплінарних підходів у сучасній вищій освіті та демонструють їхній потенціал для підвищення якості професійної підготовки. Результати дослідження можуть бути використані при розробленні інноваційних освітніх програм та модернізації стратегій навчання у закладах вищої освіти.