Платформа wordwall як інструмент навчання професійно орієнтованої лексики для підготовки до публічного виступу іноземною мовою - Кривцова, Оксана Євгеніївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація. У статті основну увагу авторка приділяє дидактичному потенціалу онлайн - платформ tedtalks та wordwall у процесі навчання професійно орієнтованої лексики англійської мови майбутніх фахівців сектору безпеки та оборони. Проаналізовано наукові підходи до використання відеоматеріалів tedtalks у закладах вищої освіти та встановлено, що більшість дослідників акцентують увагу на їхній ролі у формуванні мовленнєвих умінь і розвитку м’яких навичок. Водночас проблема формування готовності до публічного виступу іноземною мовою майбутніх військових фахівців залишається недостатньо дослідженою та розробленою. Важливим є обґрунтування доцільності комплексного використання платформи tedtalks як джерела автентичного фахового контенту та платформи wordwall як інструменту інтерактивного опрацювання лексики. Крім того, у статті запропонований тематичний відбір відеоматеріалів, релевантних професійним інтересам здобувачів освіти у військовій сфері (військова справа, сучасні технології, кібербезпека, геополітика, психологія комунікації). На основі виокремленої лексики розроблено комплекс вправ відповідно до принципів комунікативного підходу до вивчення іноземних мов, що передбачає етапи презентації, тренування та продуктивного використання лексичних одиниць у власному мовленні. Наведена система інтерактивних вправ, адаптованих до умов воєнного часу та змішаного навчання. Результати засвідчують ефективність поєднання зазначених платформ для формування іншомовної компетентності та розвитку навичок публічного виступу.