Фонетична та фонологічна варіативність у цифровому дискурсі: сприйняття та оцінні ставлення майбутніх філологів - Сіладі, Василь Васильович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація. Мета статті полягає в узагальненні теоретичних засад дослідження фонетичної та фонологічної варіативності в електронних медіа й у визначенні того, як такі варіації розпізнаються та оцінюються студентами англійської філології. Актуальність теми зумовлена тим, що цифрові платформи сьогодні виступають не лише каналами поширення мовних зразків, а й активними чинниками зміни вимови, просодики, темпу мовлення та соціально маркованих способів фонетичного оформлення висловлення. Методи дослідження поєднують теоретичний аналіз наукових праць із фонетики, фонології, соціолінгвістики та цифрової лінгвістики, спостереження за автентичним медіамовленням у відео-, аудіо- та текстових середовищах, а також кількісно-якісне опрацювання результатів анкетування 102 студентів англійської філології. У статті розглянуто найхарактерніші типи медіаіндукованої варіативності: редукцію приголосникових кластерів, нестандартне написання як графічну фіксацію усного скорочення, стилізовану інтонацію, алгоритмічно зумовлену артикуляційну адаптацію до систем автоматичного розпізнавання мовлення, а також формування нових вимовних звичок під впливом TikTok, YouTube, подкастів і голосових інтерфейсів. Результати показують, що інтенсивне споживання цифрового контенту корелює з вищим рівнем розпізнавання нестандартних фонетичних і фонологічних форм, а також із більшою толерантністю до них у неформальній комунікації. Більшість респондентів щодня тривалий час взаємодіє з електронними медіа, що посилює їх контакт із варіативними моделями англійської вимови. Висновки засвідчують, що електронні медіа пришвидшують поширення фонетичних інновацій, розмивають межу між нормативним і стилізованим мовленням та потребують перегляду підходів до викладання практичної фонетики. Доцільним є включення до навчальних курсів прикладів реального цифрового мовлення, тренування соціофонетичного розпізнавання та розвитку критичної медіамовної обізнаності.