Напрямки розвитку адаптивного фізичного виховання в закладах вищої освіти України - Кошелева, Олена Олександрівна; Микитчик, Ольга Сергіївна; Сидорчук, Тетяна Валеріївна; Афанасьєва, Олександра Сергіївна; Кравченко, Катерина Геннадіївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація: Мета. Метою статті є вивчення стану адаптивного фізичного виховання в закладах вищої освіти та напрямків його розвитку з метою удосконалення.Методи. У процесі дослідження застосовано комплекс загальнонаукових і спеціально-педагогічних методів: аналіз і систематизацію науково-методичних джерел; аналіз наукової літератури, узагальнення досвіду впровадження адаптивного фізичного виховання, порівняльний метод, систематизація.Результати. Зростання чисельності студентів з порушенням здоров'я потребує модернізації та вдосконалення процесу адаптивного фізичного виховання у ЗВО. Науковцями проводиться робота, щодо забезпечення процесу адаптивного фізичного виховання комплексними програмами, технологіями, тощо, але ця проблема ще не найшла остаточного вирішення.Висновки. Зроблено висновок, що для сучасного освітнього процесу характерним є його інтенсифікація, на тлі погіршення низки зовнішніх і внутрішніх факторів. Для сучасної молоді характерним є низька вмотивованість до систематичної рухової активності. Тому у роботі з таким контингентом в ЗВО необхідна активна роз'яснювальна робота стосовно формування стійкої мотивації до рухової активності. Виявлена недосконалість нормативних документів щодо занять фізичним вихованням студентів з порушеннями здоров'я. Важливою залишається проблема забезпечення науково-педагогічних працівників методичною літературою з організації занять із студентами з захворюваннями, організація курсів підвищення кваліфікації для викладачів та забезпечення занять необхідним інвентарем.