Практична підготовка магістрів дошкільної освіти до організації управлінської та методичної діяльності - Добош, Олена Михайлівна; Пинзеник, Олена Мафтеївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація: В умовах оновлення Національної рамки кваліфікацій та запровадження компетентнісного підходу зростають вимоги до керівників та методистів закладів дошкільної освіти. Саме від керівників закладів освіти очікується здатність упровадження сучасних технологій менеджменту, проєктування розвитку освітньої програми та реакція на зміни в освітній політиці. Метою статті є теоретичне обґрунтування та визначення особливості практичної підготовки магістрів дошкільної освіти до організації управлінської та методичної діяльності в закладі дошкільної освіти, визначення ефективних шляхів її удосконалення в умовах сучасних освітніх трансформацій. У процесі дослідження використано такі методи: вивчення та аналіз наукових досліджень відповідно до вказаної теми, аналіз нормативних документів фахової підготовки магістрів за спеціальністю А2 Дошкільна освіта. Було застосовано аналіз навчальних програм проходження організаційно-методичної практики у процесі підготовки магістрів дошкільної освіти, пошук можливостей удосконалення завдань, спрямованих на формування управлінських та методичних компетентностей здобувачів вищої освіти. Результати дослідження переконливо доводять значення практичної підготовки магістрів дошкільної освіти до організації управлінської та методичної діяльності, що є цілісним процесом формування фахових компетентностей, спрямованих на виконання управлінських та методичних функцій та поєднує засвоєння теоретичних знань із набуттям практичного досвіду організації освітнього процесу, методичного супроводу педагогічної діяльності та координації освітньої діяльності закладу освіти. Висновки дослідження дають можливість виявити конкретні шляхи удосконалення професійної підготовки майбутніх фахівців дошкільної освіти до управлінської та методичної діяльності через використання різноманітних форм і методів освітньої взаємодії, зокрема, практико орієнтованих завдань, проєктної діяльності, рефлексивного аналізу результатів діяльності, а також дотримання визначених педагогічних умов.