Формування мовленнєвої активності у дітей-білінгвів за допомогою діагностичної методики CELF-5 - Арнаутова, Лариса Валентинівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація. У статті розглянуто проблему білінгвізму, що є поширеним явищем, оскільки глобалізація, міграційні процеси та культурна інтеграція сприяють формуванню двомовного середовища. Засвоювання двох мовних систем може призводити до змішування мов, граматичних труднощів, проблем з писемним мовленням та фонетичних особливостей, таких як акцент або нечітка артикуляція. При правильному підході двомовність може стати потужним інструментом для розвитку когнітивних здібностей, соціальних навичок та культурної свідомості дитини.Мета дослідження – активізація мовленнєвої діяльності у дітей-білінгвів з порушенням мовного розвитку із застосуванням діагностичної методики CELF-5.Методи. Нами була використана діагностична методика CELF-5, яка дозволяє оцінити різні аспекти мовленнєвих навичок, розроблено та експериментально апробовано розвивальну програму з активізації мовленнєвої діяльності у дітей-білінгвів з порушенням мови.Результати. Діагностика мовленнєвого розвитку показала позитивний вплив білінгвізму на розвиток когнітивних функцій, зокрема пам’яті, уваги, критичного мислення і гнучкості мовлення. Проте у дітей-білінгвів із різними діагнозами спостерігаються специфічні мовленнєві труднощі, пов’язані з індивідуальними особливостями порушень. Початкові результати показали низький рівень сформованості мовних структур у більшості дітей – середній показник виконання тестових завдань складав 40-45% від вікової норми. Після реалізації корекційної програми спостерігалося суттєве підвищення результатів: загальний мовленнєвий показник зріс у середньому на 35-40%. Кількість дітей із «затримкою» мовленнєвого розвитку скоротилася до 40%, а «нормальний» рівень мовленнєвих навичок спостерігався у 60% вибірки. Висновки. Втілення отриманих результатів у практику дає можливість удосконалити систему дошкільної мовленнєвої освіти, сприяє інтеграції україномовного контенту в щоденне життя дитини та підвищує її готовність до шкільного навчання.