Теоретична модель корекційно-профілактичної технології оптимізації біомеханіки опорно-рухового апарату спортсменів на етапі початкової підготовки - Лі, Ханьцін; Довганінець, Олег Леонідович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація. Проблема збереження та оптимізації функціонального стану опорно-рухового апарату (ОРА) у дітей та підлітків, які займаються спортом, набуває особливої актуальності в умовах сучасного розвитку фізичної культури та спортивної підготовки. Юні спортсмени піддаються систематичному навантаженню, яке може призводити до порушень біомеханічних властивостей хребта та нижніх кінцівок, дисбалансу м’язового корсету та формування неправильної постави. Недостатня увага до профілактики цих порушень на етапах початкової та основної спортивної підготовки підвищує ризик розвитку хронічних функціональних та структурних змін ОРА, що в подальшому може негативно впливати на спортивні результати та здоров’я спортсмена.Метою даної статті є визначення теоретико-методологічних основ корекційно-профілактичної технології оптимізації біомеханіки ОРА юних спортсменів, що включає систематизацію наявних підходів, обґрунтування компонентів технології та виділення ключових механізмів її впливу на формування правильної постави і функціональної стабільності рухового апарату. Методи дослідження. Аналіз науково-методичної літератури у сфері спортивної медицини, фізичної культури, спорті та кінезіології. Синтез наукових дани – узагальнення інформації з різних джерел для формування цілісного уявлення про проблематику корекції порушень постави та оптимізації біомеханіки ОРА. Порівняльний аналіз (компаративний метод) – виявлення переваг та недоліків різних підходів і методик у контексті корекційно-профілактичної роботи. Систематизація і класифікація – визначення груп корекційних вправ та оздоровчих практик (стретчинг, Тайцзі, цигун, вправи з фітнес-обладнанням). Класифікація заходів за видами порушень постави (кругла, плоска, сколіотична). Теоретичне моделювання. Побудова концептуальної та методологічної моделі корекційно-профілактичної технології.Результати. Концептуальна модель розробленої технології базується на парадигмі міждисциплінарного синтезу біомеханічних, кінезіологічних та медико-біологічних знань. Вона позиціонується як полікомпонентна система, що забезпечує стабілізацію морфофункціонального гомеостазу ОРА через алгоритмізоване управління корекційним процесом.Структурна цілісність моделі реалізується через ієрархічну взаємодію п’яти функціональних блоків (від цільового до контрольного), що дозволяє здійснювати прецизійний моніторинг та корекцію рухових дефіцитів.Впровадження моделі детермінує оптимізацію біомеханічного профілю рухів та ініціює формування резистентності до травматичних чинників.Алгоритмізація процесу корекції забезпечує перехід від емпіричного підходу до науково обґрунтованого проектування раціональних рухових патернів у довгостроковій перспективі спортивної підготовки.Висновки. Наукове обґрунтування моделі створює передумови для зниження індексу травматизму та підвищення індивідуального ресурсу адаптації спортсмена до високих фізичних навантажень.