Проблеми подолання стигматизації військових з інвалідністю в умовах сучасних соціальних трансформацій - Симчукевич, Юрій Васильович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація. В умовах повномасштабної війни та соціальних трансформацій в Україні особливої актуальності набуває проблема забезпечення рівності можливостей і недискримінації військовослужбовців, які отримали інвалідність унаслідок бойових дій. Зростання кількості ветеранів із воєнним досвідом зумовлює потребу наукового осмислення механізмів подолання стигматизації як передумови їхньої повноцінної соціальної реінтеграції. Мета – комплексний теоретико-методологічний аналіз проблеми подолання стигматизації військовослужбовців з інвалідністю в умовах сучасних соціальних трансформацій, з урахуванням історичних, інклюзивних, соціально-психологічних та етичних чинників формування стигматизуючих наративів у суспільстві. Дослідження спрямоване на виявлення механізмів відтворення соціальної нерівності, що виникають на перетині воєнного досвіду, інвалідності та очікувань цивільного середовища, а також на обґрунтування міждисциплінарної стратегії соціальної інтеграції військових. У статті використано комплекс загальнонаукових і спеціальних методів дослідження: теоретичний аналіз і синтез наукових підходів до розуміння феномену стигми; історико-порівняльний метод для осмислення впливу «радянської спадщини» на сучасні практики маргіналізації; системний підхід для виявлення взаємозв’язку між індивідуальними психологічними станами та соціальними інтерпретаціями; елементи критичної теорії інвалідності для переосмислення медикалізованої моделі; а також міждисциплінарний аналіз, що інтегрує соціально-психологічні та нейроетичні підходи. Результати. Обґрунтовано, що стигматизація військових з інвалідністю – багатовимірний соціальний процес, який містить інституційний, міжособистісний і внутрішньоособистісний рівні. Установлено, що історично сформовані уявлення про «нормативність» і радянські практики соціального контролю сприяли закріпленню редукціоністського бачення осіб з інвалідністю як «обмежених» або «неповноцінних», що продовжує впливати на сучасний дискурс. Показано, що у випадку військових з інвалідністю стигма має подвійний характер: поєднання фізичних змін і психологічних наслідків бойового досвіду формує підстави для упереджених очікувань, соціального дистанціювання та сумнівів у професійній спроможності ветеранів. Доведено, що психоемоційні стани часто інтерпретуються цивільним середовищем як ознаки небезпечності чи нестабільності, що посилює соціальну ізоляцію та ускладнює реінтеграцію. Акцентовано, що подолання стигматизації неможливе виключно через нормативне закріплення принципу недискримінації. Ефективна стратегія має поєднувати психологічну підтримку, розвиток соціальних мереж узаємодії, доступ до реабілітаційних програм, професійну перепідготовку та формування культури поваги до гідності ветеранів. Доведено, що суспільне визнання внеску військових у захист держави є важливим ресурсом їхньої ресоціалізації та професійного самовизначення. Висновки. Стигматизація військових з інвалідністю постає як складний соціальний феномен, що формується під впливом історичних наративів, соціально-психологічних механізмів та сучасних інтерпретацій травматичного досвіду. Її подолання потребує міждисциплінарного підходу, орієнтованого на зміну суспільних установок, розвиток інклюзивної політики й утвердження культури поваги до гідності та суб’єктності військових.