Аналіз доцільності та перспектива втілення інтерактивного графового освітнього середовища для технічних спеціальностей - Федоров, Олег Валерійович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація: У статті обґрунтовано перспективи та нагальні потреби проектування інтерактивного графового середовища як когнітивно-адекватної моделі структурування змісту технологічної освіти. Автор виходить із тези про нативну структуру сприйняття людиною макро-всесвіту як системи взаємопов’язаних рухомих об’єктів, що робить графове моделювання найбільш ефективним інструментом репрезентації знань, а також з практичного світового досвіду застосування графів у аналітиці та когнітивно-складній роботі. У роботі критично проаналізовано світовий досвід (MIT, Stanford, CMU) роботи з динамічними навчальними програмами та виявлено обмеженість сучасних рішень, що зводяться до лінійних переліків дисциплін. Запропоновано авторський ітеративний алгоритм побудови графа, який включає не лише технічні рішення та технології, а й психомоторні та сенсорні компетенції, набори навчальних вправ та завдань, структури компетентностей та області практичного (виробничого та побутового) застосування технологій – створює умови до формування навчання орієнтованого на стеки технологій та будування здобувачем освіти власного профілю фахівця. Особливу увагу приділено мережевому аналізу ефективності навчання, що дозволяє оцінювати й планувати вплив опанування конкретних тем та окремих завдань та вправ на якість життєдіяльності та виробничу майстерність. Стаття розглядає висновки з досліджень когнітивних механізмів людини та інкапсульює логіку розглянутих статей до алгоритму побудови графового середовища освітньої програми. Практична значущість дослідження полягає у створенні умов для формування інтегрованого інтерактивного середовища індивідуальних освітніх траєкторій та формування умов для реалізації принципу «навчання впродовж життя» через візуалізацію цілісної картини технологічного світу.