Структура та значення компонентів здоров’язбережувальної компетентності майбутніх фахівців фізичної культури - Дудіцька, Світлана; Муртазієв, Ернест (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація: У статті досліджено особливості формування здоров’язбережувальної компетентності майбутніх учителів фізичної культури на основі компонентного підходу. Обґрунтовано, що цей процес є багатовимірним і передбачає інтеграцію взаємопов’язаних структурних компонентів, зокрема мотиваційного, аксіологічного, інформаційно-когнітивного, діяльнісного, психофізіологічного, фізкультурно-оздоровчого, комунікативного та культурологічного. Визначено функціональне значення кожного компонента у професійній підготовці майбутнього фахівця, спрямованій на забезпечення збереження та зміцнення здоров’я учнів. У дослідженні використано теоретичні та емпіричні методи, зокрема аналіз наукової літератури, педагогічне спостереження та анкетування. Експериментальна робота проводилася за участю 42 студентів які проходили педагогічну практику з фізичної культури. Встановлено позитивну динаміку рівнів сформованості компонентів здоров’язбережувальної компетентності після проходження педагогічної практики. Зокрема, зафіксовано зростання показників високого рівня за аксіологічним, мотиваційним, інформаційно-когнітивним, фізкультурно-оздоровчим і комунікативним компонентами. Доведено, що ефективність формування досліджуваної компетентності забезпечується поєднанням теоретичної підготовки та практичної діяльності студентів, що сприяє розвитку здатності до впровадження здоров’язбережувальних технологій у професійній діяльності. Особливу роль відіграє формування рефлексивних, технологічно-практичних та адаптивно-профілактичних умінь, які забезпечують індивідуалізацію фізичного навантаження та підвищення ефективності освітнього процесу. Встановлено, що інтеграція структурних компонентів створює цілісну систему професійної підготовки майбутніх учителів фізичної культури, спрямовану на формування їх готовності до реалізації здоров’язбережувальної функції у сучасному освітньому середовищі.