Персональний тренінг у системі здоров’язбереження: теоретичні та практичні основи - Бойченко, Артем Васильович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація: У статті обґрунтовано теоретико-методичні засади персонального тренінгу в системі здоров’язбереження людини. Проаналізовано сучасний стан проблеми індивідуалізації фізичної підготовки в умовах цифровізації освітнього середовища та зростання ролі здоров’язбережувальних технологій. Визначено основні підходи до організації персоналізованого тренувального процесу, зокрема принципи індивідуалізації, поступовості, систематичності, адаптації та контролю фізичних навантажень. Розкрито ключові показники оцінювання фізичного стану, включаючи рівень розвитку силових і швидкісно-силових якостей, показники витривалості, частоту серцевих скорочень, функціональний стан серцево-судинної системи, а також обсяг та інтенсивність фізичного навантаження. Методи дослідження включали аналіз і узагальнення науково-методичної літератури, педагогічне спостереження, тестування фізичної підготовленості, а також методи кількісної оцінки функціонального стану організму та математичної обробки даних (середні значення, варіаційний аналіз, кореляційні залежності).Розроблено структурно-логічну модель персонального тренінгу, що передбачає поетапне планування, реалізацію та корекцію індивідуальних програм фізичної підготовки відповідно до адаптаційних можливостей організму. Обґрунтовано критерії ефективності персоналізованого тренувального процесу та визначено підходи до контролю і самоконтролю фізичного стану в процесі занять фізичними вправами.У результаті дослідження встановлено, що застосування персонального тренінгу сприяє підвищенню рівня фізичної підготовленості, покращенню функціонального стану організму, оптимізації фізичних навантажень та зниженню ризику перевтоми і травматизму. Доведено доцільність використання індивідуалізованого підходу як ефективного інструменту формування здоров’язбережувальної поведінки та підвищення мотивації до систематичних занять фізичною активністю. Отримані результати можуть бути використані у практиці фізичного виховання, фітнесу та оздоровчого тренування.