Методи навчання діалогічного мовлення англійською мовою фахівців сектору безпеки - Пасічник, Ярослава Анатоліївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація: Мета. Стаття присвячена комплексному дослідженню та науковому обґрунтуванню найбільш ефективних методів навчання діалогічного мовлення англійською мовою фахівців сектору безпеки в умовах інтенсифікації міжнародного військового та правоохоронного співробітництва. Основна увага приділяється трансформації традиційних лінгвістичних підходів у функціонально-орієнтовані методики, що відповідають стандартам НАТО (STANAG 6001). Метою роботи є систематизація педагогічного інструментарію, який дозволяє формувати екстремальну комунікативну компетенцію у військовослужбовців, поліцейських та рятувальників для виконання професійних завдань в іншомовному середовищі. Методи. У дослідженні використано комплекс наукових методів: теоретичний аналіз останніх публікацій, метод системного моделювання навчальних сценаріїв, а також порівняльний аналіз ефективності традиційних рольових ігор та інноваційних технологій віртуальної реальності. Автором проаналізовано понад десять сучасних джерел за останні п’ять років, що дозволило виокремити прогалини у методиці підготовки фахівців до діалогу в умовах високого стресового навантаження. Застосовано метод дедукції для адаптації загальномовних стандартів до специфічних потреб сектору безпеки. Результати. У ході дослідження встановлено, що найбільш результативним підходом є поєднання методики «сценарного моделювання» (Scenario-Based Learning) із впровадженням стандартизованої радіотелефонної фразеології (Voice Procedure). Детально розписано алгоритми трансформації побутової англійської мови у професійну «радійну» мову, що забезпечує лаконічність та точність комунікації. Описано практичні вправи, такі як «Radio Filter» та «The Blind Navigator», які автоматизують мовленнєві реакції фахівців. Особливу увагу приділено технологіям віртуальної реальності, які дозволяють імітувати бойові ситуації, де діалог виступає інструментом деескалації конфлікту або координації дій. Доведено, що використання «гіллястих сценаріїв» (branching scenarios) сприяє розвитку адаптивності мовлення курсантів. Висновки. Автором зроблено висновок, що навчання діалогічного мовлення у секторі безпеки повинно базуватися на прагматизмі та операційній цінності кожної мовної одиниці. Впровадження імерсивних технологій та підходів дозволяє скоротити час на підготовку фахівця та підвищити його взаємосумісність із іноземними партнерами. Перспективним напрямом визначено інтеграцію штучного інтелекту в діалогові тренажери для створення нелінійних стресових сценаріїв спілкування. Результати дослідження можуть бути впроваджені у навчальний процес вищих військових та правоохоронних навчальних закладів.