Частково-пошуковий метод навчання з елементами креативного мислення для підготовки фахівців інженерно-технологічного напряму в умовах воєнного стану - Григор, Олег Олександрович; Канашевич, Георгій Вікторович; Хижняк, Євген Валерійович; Білоник, Дмитро Ігорович; Горідько, Олексій Сергійович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація: Теперішні часи для України є особливо важкими. Україна боронить себе від збройної агресії Росії. 20 лютого 2014 року анексовано український Крим, а 24 лютого 2022 року відбулося повномасштабне вторгнення. Війна критично вплинула на життя, морально-психологічний стан українців, що відображається на їх свідомості при відбудові народно-господарського комплексу держави. Отримання здобувачами нових знань і компетентностей в закладах вищої освіти є стратегічним завданням розвитку суспільства і його важливість відображено в законах України про освіту і в Національних програмах розвитку освіти в Україні. У статті представлено частково-пошуковий метод навчання, розроблений на кафедрі «Технології та обладнання машинобудівних виробництв» Черкаського державного технологічного університету для підготовки фахівців за спеціальністю G9 «Прикладна механіка» бакалаврського і магістерського рівнів вищої освіти. Розроблений метод спрямований на оволодіння студентами вміннями вирішувати складні професійні задачі інженерної діяльності в галузі проєктування і виробництва деталей машин і устаткування, робототехнічних засобів та комплексів, розробки технологій машинобудівних виробництв, наукової і викладацької діяльності, що передбачається відповідними стандартами освіти, освітньо-професійними та освітньо-науковими програмами (ОПП та ОНП). В основу розробленого методу покладено новий підхід навчання з елементами креативного мислення для студентів за напрямом підготовки інженер-технолог з урахуванням умов воєнного стану, обмеженого доступу до ресурсів та нових вимог цифрової освіти.