Професійна військова освіта України: шлях до взаємосумісності з Альянсом - Дяченко, Андрій Анатолійович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація. У статті досліджено процес трансформації системи професійної військової освіти (ПВО) України в контексті досягнення взаємосумісності зі стандартами НАТО. Розкрито концептуальні засади ПВО як стратегічного активу Альянсу, зокрема принципи місіонного командування, критичного мислення, адаптивного лідерства та безперервної освіти впродовж кар'єри. Проаналізовано еволюцію української військової освіти від пострадянської моделі, заснованої на директивному командуванні, жорсткій вертикалі та ієрархічних алгоритмах, до євроатлантичної стратегії, що передбачає компетентнісний підхід, академічну автономію вищих військових навчальних закладів і безперервність навчання. Обґрунтовано, що взаємосумісність в освітньому вимірі охоплює уніфікацію навчальних програм, формування спільних ментальних моделей, когнітивної сумісності та культури місіонного командування, побудованої на взаємній довірі. Особливу увагу приділено інтеграції бойового досвіду 2022–2025 років як унікального педагогічного ресурсу, що збагачує і українську систему ПВО, і колективне знання Альянсу, зокрема через діяльність спільної структури JATEC та ініціативу JALLC-UKR. Висвітлено ключові напрями досягнення взаємосумісності: розвиток адаптивного лідерства, цифровізація навчального процесу із застосуванням симуляторів і дистанційних технологій, підготовка до гібридних загроз міждисциплінарного характеру та мовна сумісність за стандартом STANAG 6001. Запропоновано стратегічну модель трансформації ПВО з п'ятьма пріоритетами: розбудова NCO-освіти як фундаменту децентралізованого командування, модульна офіцерська програма з інтеграцією фронтового досвіду, об'єднана освіта для вищого командного складу, систематичне впровадження результатів аналізу бойового досвіду через формалізовану процедуру Lessons Learned та цивільно-військова інтеграція. Доведено, що Україна здатна бути повноцінним партнером, який збагачує систему знань НАТО безпрецедентним досвідом сучасної війни.