Артистизм майбутнього вчителя музичного мистецтва: змістовна сутність, структура та шляхи розвитку - Холоденко, Вікторія Олександрівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація. Мета дослідження полягає у вивченні сучасних концепцій розв’язання проблеми функціонування та розвитку артистизму майбутнього вчителя музичного мистецтва. Під час дослідження використано такі методи: дедукція та індукція наукового пошуку, аналіз наукової літератури, синтез та узагальнення наукової інформації. Результати дослідження. Здійснено аналіз наукових контекстів феномену артистизму вчителя музичного мистецтва: його змісту, структури та шляхів розвитку. Виявлено, що професії педагога-музиканта й актора мають багато спільного у змістовній та психофізичній сутності. З’ясовано, що розуміння функціонування артистизму вчителя музичного мистецтва трансформується відповідно до сучасних реалій. У науковій літературі останніх років поширення набули тлумачення артистизму педагога-музиканта як його основної професійної інтегративної якості, як провідної фахової компетентності, як комплексу важливих професійних якостей і здатностей, як найвищого щаблю майстерності та професіоналізму. Осмислення сучасними вченими функціонування артистизму вчителя-музиканта призвело до виокремлення й вивчення у музичній педагогіці таких категорій як артистичність, артистичні навички та артистична техніка. В розробці структури артистизму вчителя музичного мистецтва науковці спираються на інтелектуальний, творчий, комунікативний, виконавський і організаторський аспекти. Встановлено, що становлення артистизму в процесі підготовки педагогів-музикантів в сучасних закладах мистецької освіти не є методично керованим, а його цілеспрямований розвиток є важливою педагогічною проблемою. Вчені здійснюють активний пошук оптимальних шляхів розвитку артистизму вчителів музичного мистецтва. Погляди дослідників сходяться в тому, що розвиток артистизму може бути ефективним у разі сформованої у майбутнього вчителя музичного мистецтва потреби у професійному самовдосконаленні та за умови педагогічної організації його залучення під час навчання до духовно-практичного освоєння різних видів творчої діяльності, проєктування і розв’язання художніх завдань. Висновки. Проведене дослідження дозволило сформулювати власне визначення поняття «артистизм вчителя музичного мистецтва», виокремити його складові та запропонувати шляхи розвитку.