Теоретико-методичні засади та практичні аспекти відновлення біогеометричного профілю постави осіб зрілого віку на основі диференційованого підходу - Демьохін, Дмитро Юрійович; Малініч, Владислав Вадимович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Сучасна фізкультурно-спортивна реабілітація орієнтується на персоналізовані підходи, що базуються на диференціації фізичних навантажень і об’єктивній оцінці функціонального стану. У цьому контексті актуалізується проблема корекції порушень біомеханіки постави у жінок другого періоду зрілого віку, що потребує розроблення ефективних фітнес-орієнтованих технологій. Метою статті є обґрунтувати теоретико-методичні засади та визначити практичні аспекти відновлення біогеометричного профілю постави осіб зрілого віку на основі диференційованого підходу. Методи дослідження. Дослідження ґрунтувалося на багатоаспектній діагностиці морфофункціонального стану жінок 36–40 років та аналізі ефективності відновлювальних програм (≥50 сесій на базі МЦК «Health Life») за допомогою дискретного педагогічного спостереження. Морфофункціональний статус оцінювався через антропометричний скринінг та експертну оцінку біогеометричного профілю постави із застосуванням фотограмметрії та AI-детермінації девіацій у середовищі «APECS AI». Когнітивно-мотиваційний компонент досліджено за допомогою анкетування та бесід, а верифікація гіпотези здійснена математико-статистичною обробкою даних. Теоретичні методи (аналіз і синтез літератури, порівняльно-теоретичний підхід, системне моделювання) забезпечили обґрунтування концептуальної моделі диференційованого підходу до відновлення біогеометричного профілю постави. Результати. Розроблено та впроваджено комплексну технологію фізкультурно-спортивної реабілітації, що базується на інтелектуалізації вибору засобів оздоровчого фітнесу для жінок другого періоду зрілого віку. Конструктивну основу технології становить трикомпонентна структура, де діагностично-проєктний блок визначає вектор втручання, а контрольно-коректувальний слугує механізмом зворотного зв’язку. Процесуальний алгоритм розгортається у межах цілісного реабілітаційного континууму, забезпечуючи стадійність корекційного впливу. Ключовим операціональним механізмом визначено використання квантитативних параметрів біогеометричного профілю постави, отриманих шляхом високотехнологічного скринінгу. Вперше в межах даної нозологічної групи інтегровано алгоритми цілепокладання за стандартом SMART у контектсті положень МКФ, що дозволило змістити акцент на досягнення верифікованих результатів у доменах рухової активності. Такий підхід забезпечує керовану реституцію біомеханічного гомеостазу та мінімізує ризики дегенеративних змін. Обґрунтовано полікомпонентний склад засобів фітнесу (від технік міофасціальної індукції до ізометричної напруги в асанах), що забезпечує таргетований вплив на кінематичні ланцюги тіла. Висновки. Результати формувального експерименту засвідчили високу ефективність розробленої моделі, виражену в оптимізації морфофункціонального статусу та достовірній репозиції сегментів тулуба жінок 36–40 років, що нівелює результативність конвенційних підходів у фізкультурно-спортивної реабілітації реабілітації.