Методичні особливості врахування педагогічних ризиків та обмежень використання штучного інтелекту в процесі навчання інформатики - Романенко, Тетяна Василівна; Русіна, Наталія Геннадіївна; Бодненко, Світлана Дмитрівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація: У статті здійснено комплексний аналіз сучасних наукових підходів до використання штучного інтелекту в освітньому процесі та визначено його дидактичний потенціал у навчанні інформатики. Обґрунтовано доцільність інтеграції інтелектуальних технологій у навчально-пізнавальну діяльність з урахуванням специфіки змісту інформатики, її практичної спрямованості та необхідності формування алгоритмічного мислення, навичок програмування й роботи з даними. Проведено ідентифікацію основних педагогічних ризиків і обмежень використання штучного інтелекту, зокрема зниження рівня самостійної пізнавальної активності здобувачів освіти, трансформацію взаємодії з навчальним матеріалом, а також виклики забезпечення академічної доброчесності та об’єктивного оцінювання результатів навчання. Метою статті є теоретичне обґрунтування та розроблення методичних підходів до врахування педагогічних ризиків і обмежень використання штучного інтелекту в процесі навчання інформатики. Визначено, що недостатньо розробленими залишаються критерії доцільності застосування ШІ, а також методики підготовки педагогів до його ефективного впровадження. Виокремлено ключові методичні підходи, серед яких компетентнісний, діяльнісний, проблемно-орієнтований та критично-аналітичний, що забезпечують ефективну організацію навчального процесу. Доведено, що використання штучного інтелекту сприяє персоналізації навчання, підвищенню мотивації та формуванню індивідуальних освітніх траєкторій відповідно до потреб здобувачів освіти. Водночас підкреслено необхідність впровадження обмежувального підходу, який передбачає розроблення чітких правил використання ШІ у закладах освіти. Практичне значення дослідження полягає у формуванні методичних засад безпечного й педагогічно обґрунтованого використання штучного інтелекту, що сприяє розвитку ключових компетентностей, зокрема критичного мислення, креативності та здатності до аналізу інформації. Доцільно акцентувати увагу на обмежувальному підході, зокрема на встановленні чітко визначених норм використання штучного інтелекту. У закладах освіти варто впроваджувати відповідні регламентуючі документи щодо застосування ШІ педагогами та здобувачами освіти, в яких будуть окреслені межі та умови використання інтелектуальних помічників.