Потенціал педагогічної практики в розвиткові професійної компетентності майбутнього вчителя англійської мови - Митяй, Богдан Іванович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація. Метою статті є теоретичне обґрунтування та практичне осмислення потенціалу педагогічної практики як цілісного професійно-розвивального середовища, що забезпечує динамічний розвиток структурних компонентів професійної компетентності майбутнього вчителя англійської мови, а також визначення педагогічних умов, механізмів і критеріїв підвищення ефективності цього процесу.У дослідженні використано комплекс взаємодоповнювальних методів: теоретичний аналіз і синтез наукових джерел із проблем професійної підготовки вчителя іноземної мови; структурно-функціональний аналіз для уточнення компонентного складу професійної компетентності; моделювання організації педагогічної практики; узагальнення педагогічного досвіду.Обґрунтовано розуміння педагогічної практики як інтегративного професійно-розвивального середовища, у межах якого відбувається синтез теоретичної та практичної підготовки майбутнього вчителя англійської мови. Уточнено структуру професійної компетентності, що охоплює мотиваційний, когнітивно-операційний, комунікативно-діяльнісний, рефлексивно-оцінний та цифровий компоненти. Визначено педагогічні умови ефективної організації практики: поетапність і наступність, наставницький супровід, інтеграція інноваційних методик навчання англійської мови.Доведено, що педагогічна практика є системоутворювальним чинником розвитку професійної компетентності майбутнього вчителя англійської мови та ефективним механізмом його підготовки до інноваційної діяльності в сучасному освітньому середовищі. Реалізація визначених педагогічних умов і механізмів сприяє підвищенню якості практичної підготовки у закладах вищої освіти та формуванню готовності майбутнього педагога до професійної самореалізації.