Інституційно-технологічні засади соціальної роботи з молоддю у контексті діяльності міжнародних організацій - Савельчук, Ірина Борисівна; Гончар, Людмила Вікторівна; Бибик, Дар'я Дмитрівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація: Актуальність дослідження зумовлена необхідністю модернізації соціальної роботи з молоддю в умовах суспільних трансформацій. Мета дослідження полягає у теоретичному обґрунтуванні та систематизації інституційно-технологічних засад соціальної роботи з молоддю у контексті діяльності міжнародних організацій. Застосовано методи аналізу, синтезу, узагальнення та систематизації наукових джерел для визначення сутності соціальної роботи з молоддю та її інституційного і технологічного забезпечення. Результати дослідження полягають у концептуалізації соціальної роботи з молоддю як інтегрованої інституційно-технологічної системи, що поєднує суб’єктно-організаційні механізми та інструментально-методичні засоби її реалізації. Визначено взаємозв’язок інституційного (система суб’єктів і взаємодій) і технологічного (форми, методи, інструменти) компонентів. Систематизовано принципи, форми та методи соціальної роботи з молоддю у діяльності міжнародних організацій та обґрунтовано можливості їх адаптації у практиці територіальних громад і закладів освіти. Висновки. Соціальна робота з молоддю розглядається як інтегрована система інституційних і технологічних компонентів, що забезпечує соціалізацію, інтеграцію та розвиток потенціалу молоді. Поєднання цих компонентів визначає ефективність соціальної роботи з молоддю та її модернізацію в сучасних умовах.