Управління тренувальним процесом спортсменів тхеквондо у дисципліні Poomsae: педагогічний контроль та планування навантаження - Кощеєв, Олександр Сергійович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Анотація. Мета. Розробити та науково обґрунтувати систему управління тренувальними навантаженнями тхеквондистів високої кваліфікації на етапі передзмагальної підготовки з урахуванням специфіки змагальної діяльності у напрямку Poomsae. Методи. У дослідженні застосовано комплекс методів: аналіз і узагальнення науково-методичної літератури, педагогічні спостереження, педагогічний експеримент, методи математичної статистики. Для діагностики підготовленості використано тестування технічної майстерності (оцінка виконання форм за критеріями World Taekwondo), тест на статичну рівновагу (час утримання стійки), тест на гнучкість, індекс напруження Р.М. Баєвського, теппінг-тест для оцінки швидкості нервових процесів, треморометрію для визначення стабільності кінцівок, тест концентрації уваги. Експериментальне дослідження проводилося за участі 18 спортсменів віком 17-21 року високої кваліфікації протягом чотиритижневого передзмагального мезоциклу. Додатково для вивчення впливу зниження ваги проведено експериментальне дослідження за участі 20 спортсменів. Результати. Визначено оптимальну структуру передзмагального мезоциклу для Poomsae, що складається з чотирьох мікроциклів: базового (35% загального обсягу навантаження), спеціально-технічного (35%), модельного (20%) та підвідного (10%). Встановлено, що зниження ваги на 2,5-3 кг (3,5-4,1% від маси тіла) покращує співвідношення сили до ваги тіла без втрати стабільності, тоді як зниження на 4-5 кг і більше призводить до погіршення координації та статичної рівноваги. Після чотиритижневого етапу передзмагальної підготовки показники технічної майстерності спортсменів покращилися в середньому на 8-12% (p<0,05): середній бал за виконання форм зріс з 8,4 до 9,1, час утримання стійки збільшився з 45,0 до 52,5 сек, індекс напруження знизився з 61,0 до 54,0 умовних одиниць. Висновки. Розроблена методика планування тренувальних навантажень дозволяє ефективно управляти підготовкою тхеквондистів-помсегістів на передзмагальному етапі. Акцентована спрямованість на розвиток технічної точності, статичної стабільності та психологічної концентрації є ключовим фактором успішності змагальної діяльності. Запропонована батарея тестів педагогічного контролю забезпечує своєчасну корекцію тренувального процесу та досягнення запланованих показників підготовленості.