Стратегії ефективного ведення переговорів та управління конфліктами в освітньому процесі для студентів нефілологічних спеціальностей - Бірюкова, Наталія Андріївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Метою наукового дослідження є теоретичне обґрунтування та емпірична верифікація комплексної методики формування переговорних компетентностей і навичок управління конфліктами у студентів нефілологічних спеціальностей (біотехнологів та інженерів) у межах англійської мови за професійним спрямуванням (ESP). Актуальність роботи зумовлена зростаючими вимогами глобалізованого ринку праці до фахівців, які, окрім технічної експертизи, мають володіти розвиненими комунікативними та соціальними навичками. Методологічна основа дослідження базується на інтеграції когнітивної психології, Гарвардської моделі переговорів та сучасної лінгводидактики. Теоретичним підґрунтям виступає модель Томаса-Кілманна, що дозволяє аналізувати поведінкові стратегії у конфлікті через параметри наполегливості та співпраці. Емпіричну частину реалізовано шляхом упровадження чотириетапного циклу переговорних симуляцій (брифінг, стратегічне планування, взаємодія, дебрифінг) у курс «Практичний курс іноземної мови» для студентів КПІ ім. Ігоря Сікорського із застосуванням цифрових інструментів Slido та Padlet для рефлексії та візуалізації стратегій. Результати дослідження свідчать, що інтеграція психологічних моделей у процес навчання ESP сприяє виявленню та подоланню когнітивних упереджень і підвищує мотивацію студентів: 85% учасників продемонстрували вищий рівень залученості під час роботи з професійно орієнтованими конфліктними кейсами. Сформовано систему ключових переговорних компетентностей, зокрема встановлення довіри, активне слухання, емоційну саморегуляцію та стратегічне мислення. Отримані результати підтверджують, що поєднання переговорних підходів, психологічних стратегій і цифрових технологій підвищує ефективність навчання, знижує рівень мовної тривожності та сприяє формуванню професійної комунікативної компетентності. Запропонована методика трансформує навчання іноземної мови у стратегічний інструмент професійної взаємодії та може бути використана для підготовки студентів технічних спеціальностей до діяльності в міжнародному середовищі.