Адаптивні цифрові навчальні середовища як чинник забезпечення педагогічних умов персоналізації процесу навчання іноземних мов - Дацьо, Оксана Григорівна; Гамерська, Ірина Ігорівна; Романюк, Вікторія Леонідівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Стаття присвячена інноваціям у сфері освіти, пов'язаним з утворенням нового студентоорієнтованого навчального простору. Мета статті – теоретично обґрунтувати та визначити педагогічні умови ефективної персоналізації освітнього процесу у викладанні іноземних мов засобами адаптивних цифрових навчальних середовищ. Методи дослідження включають аналіз сучасної літератури з теми, яка стала об'єктом дослідження, порівняння результативності традиційних методів та новітніх інструментів, синтез отриманих даних та узагальнення. Результати роботи показали, що адаптивні цифрові навчальні середовища – це інтегровані освітні системи, здатні динамічно змінювати зміст, темп і форми навчання відповідно до індивідуальних характеристик здобувача освіти. Їх сутнісною ознакою є орієнтація на побудову індивідуальної освітньої траєкторії, у якій штучний інтелект виступає ключовим інструментом, що дозволяє аналізувати навчальні дані та оперативно коригувати освітній процес. Встановлено, що інтерактивність адаптивних цифрових середовищ дозволяє моделювати навчальні ситуації в реальному часі за допомогою генеративного штучного інтелекту, чат-ботів, створених на базі Telegram, FB Messenger, Skype, Viber, віртуальних тьюторів, що персоналізують освітній процес для кожного здобувача, індивідуалізують підхід до навчання, є доступними 24/7, забезпечують зворотній зв'язок і мотивацію через гейміфікацію, автоматизують рутинні завдання, урізноманітнюють навчальні ресурси, підтримують різномовні культури, забезпечують безперервний моніторинг та аналітику тощо. Визначено, що персоналізація освітнього процесу у викладанні іноземних мов – це організація навчання, за якої зміст, темп, методи та завдання адаптуються до індивідуальних потреб студента: його рівня володіння мовою, цілей (навчання/робота/подорожі), стилю навчання, інтересів і темпу засвоєння. Висновки. Для реалізації персоналізованого навчання необхідно чітко визначити цілі, діагностувати індивідуальні потреби, вибрати дидактично обґрунтовані технології, зробити навчання гнучким, освітні взаємодії – активними, моніторити прогрес студентів, а також трансформувати роль викладача, що вже не може бути виключно носієм знань, тому перетворюється на фасилітатора, тьютора, аналітика навчальних даних та мотиватора здобувачів освіти.