Фізична підготовленість китайських студентів у контексті формування ціннісних орієнтацій до фізичної культури - Пальчук, Марія Борисівна; Луo, Сяньюй (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Мета. Дослідження спрямоване на визначення особливостей фізичної підготовленості китайських студентів у взаємозв'язку з формуванням ціннісних орієнтацій до фізичної культури. Методи. Дослідження проводилося на базі Zhoukou Normal University (Китайська Народна Республіка) за участю 100 студентів (50 юнаків і 50 дівчат). Використано комплекс теоретичних і емпіричних методів, зокрема аналіз науково-методичної літератури, педагогічні спостереження, тестування фізичної підготовленості, а також методи математичної статистики для обробки отриманих результатів. Результати. Встановлено позитивну динаміку показників фізичної підготовленості студентів після впровадження експериментальної програми. Зокрема, зафіксовано покращення результатів у тестах, що характеризують швидкісні здібності, витривалість, швидкісно-силові якості, гнучкість та силову підготовленість як у студентів, так і у студенток. Отримані зміни свідчать про підвищення рівня фізичної працездатності, удосконалення функціональних можливостей організму та ефективності рухової діяльності. Водночас встановлено, що зростання рівня фізичної підготовленості супроводжується позитивними змінами у структурі ціннісних орієнтацій, що проявляється у підвищенні значущості здоров'я, активного способу життя, саморозвитку та відповідального ставлення до власної діяльності. Розроблена модель формування ціннісних орієнтацій забезпечує інтеграцію мотиваційно-ціннісного, діяльнісного та організаційного компонентів і створює сприятливі умови для залучення студентської молоді до систематичної рухової активності. Висновки. Доведено, що фізична підготовленість студентів є тісно пов'язаною з рівнем їхньої рухової активності та особливостями сформованості ціннісних орієнтацій. Впровадження експериментальної програми сприяє підвищенню рівня фізичної підготовленості, розвитку основних фізичних якостей і формуванню стійкої мотивації до занять фізичною культурою, що має важливе значення для удосконалення системи фізичного виховання у закладах вищої освіти.