Марш на 15 км як засіб розвитку спеціальної витривалості та готовності військовослужбовців до виконання завдань за призначенням - Лойко, Орест Миронович; Бобко, Юрій Борисович; Семеренко, Віта Олександрівна; Пацюк, Андрій Вікторович; Логінов, Дмитро Олександрович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Актуальність дослідження зумовлена необхідністю підвищення ефективності фізичної підготовки військовослужбовців в умовах сучасної бойової діяльності. Виконання службово-бойових завдань пов'язане з тривалими переміщеннями, перенесенням спорядження, значними фізичними та психоемоційними навантаженнями, що потребує належного рівня розвитку спеціальної витривалості. Одним із найбільш прикладних засобів її формування є марш на 15 км, який за своїм змістом наближений до реальних умов професійної діяльності військовослужбовців. Мета статті полягає в теоретичному обґрунтуванні значення маршу на 15 км у системі фізичної підготовки військовослужбовців. У дослідженні використано аналіз і узагальнення науково-методичної літератури, аналіз нормативних документів, методи порівняння, систематизації, педагогічного спостереження та логіко-структурного аналізу. Встановлено, що марш на 15 км забезпечує комплексний вплив на організм військовослужбовця, сприяє розвитку загальної та спеціальної витривалості, функціональної стійкості серцево-судинної і дихальної систем, зміцненню опорно-рухового апарату, формуванню навичок економного пересування, раціонального розподілу сил і психологічної стійкості. Доведено, що систематичне включення маршових навантажень у систему фізичної підготовки сприяє зростанню працездатності в умовах тривалого навантаження та збереженню ефективності професійних дій після подолання дистанції. Узагальнено методичні умови ефективного використання маршу на 15 км: поступове підвищення навантаження, урахування індивідуального рівня підготовленості, контроль функціонального стану, регулювання темпу пересування, маси спорядження та умов місцевості. Зроблено висновок, що марш на 15 км є ефективним засобом військово-прикладної фізичної підготовки та важливим елементом формування професійної готовності військовослужбовців.