Трансформація соціалізації атлетів у сучасному медіа-середовищі: бібліометричний аналіз світових трендів - Приймак, Марія Михайлівна; Калита, Лариса Володимирівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Вступ. У сучасних умовах глобальної цифровізації традиційні моделі соціалізації спортсменів зазнають суттєвих трансформацій, оскільки медіапростір дедалі більше утверджується як домінуюче середовище формування особистості. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю наукового переосмислення ролі інформаційно-комунікаційних технологій у системі вищої освіти та спортивного менеджменту. Мета дослідження. Визначення ключових тенденцій і структурних параметрів світового наукового дискурсу з проблем соціалізації спортсменів у контексті сучасних комунікацій із застосуванням бібліометричного аналізу. Методи дослідження. Застосовано методи контент-аналізу, системного аналізу та математичного моделювання мережевих зв'язків на основі масиву публікацій бази Scopus за 2019–2025 роки. Візуалізація здійснювалася за допомогою програми VOSviewer із застосуванням аналізу спільних ключових слів. Результати. Побудована мережева модель дозволила ідентифікувати три кластери, де сектор цифрових комунікацій (n=95) посідає домінуюче місце (34%), виступаючи центральним медіатором соціалізації. Підтверджено, що соціалізація атлета є перманентним процесом, де медіа-образ і персональний брендинг відіграють ключову роль як під час активних виступів, так і після завершення кар'єри. Результати демонструють зміну парадигми: від пріоритетності медико-біологічних аспектів до соціо-цифрових моделей підтримки благополуччя (wellbeing). Аналіз часової динаміки виявив зростаючу актуальність досліджень подвійної кар'єри (dual career) у поєднанні з медіа-технологіями, що підкреслює стратегічне значення закладів освіти у попередженні соціальної дезорієнтації. Висновки. Дослідження підтверджує, що медіа-простір функціонує як активний агент і автономний інститут соціалізації, який потребує цілеспрямованого управління в межах освітнього процесу. Обґрунтовано необхідність модернізації навчальних планів закладів вищої освіти фізкультурного профілю шляхом впровадження курсів із медіа-грамотності. Сформовані бібліометричні карти створюють фундамент для проектування інноваційних моделей соціального супроводу суб'єктів спорту.