Педагогічні засади формування здатності до аналізу відкритих джерел у майбутніх офіцерів механізованих підрозділів - Польцев, Ігор Вікторович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Статтю присвячено дослідженню педагогічних засад формування здатності офіцерів механізованих підрозділів до аналізу відкритих джерел у процесі професійної підготовки у військовому закладі вищої освіти. Мета статті полягає у визначенні сутності цієї здатності як педагогічної категорії та обґрунтуванні педагогічних умов і засобів її формування. Методи дослідження охоплюють аналіз, синтез, систематизацію, порівняння наукових джерел і теоретичне моделювання педагогічного процесу. У ході дослідження проаналізовано сучасні праці з проблематики OSINT, критичного й аналітичного мислення, цифрової грамотності та професійної військової освіти. Установлено, що здатність до аналізу відкритих джерел є складною інтегративною якістю, яка включає когнітивний, операційно-технологічний і рефлексивно-оцінний компоненти, вкорінена у ширший контекст аналітичного мислення та інформаційної культури офіцера і є важливою передумовою ухвалення обґрунтованих тактичних рішень. Обґрунтовано, що її формування потребує цілеспрямованої педагогічної організації навчального процесу на засадах компетентнісного, діяльнісного, контекстного та проблемно-орієнтованого підходів. Визначено педагогічні умови, що забезпечують ефективність цього процесу: інтеграцію завдань з аналізу відкритих цифрових джерел у зміст фахових дисциплін, використання кейс-методу та ситуаційних завдань на основі реальних даних, розвиток рефлексивної культури курсантів, міждисциплінарну координацію між тактичними та інформаційними дисциплінами, а також методичну підготовленість науково-педагогічного складу до організації аналітичної навчальної діяльності. Зроблено висновок, що без системної педагогічної роботи стихійне формування цієї здатності не забезпечує належного рівня готовності майбутнього офіцера до виконання аналітичних функцій в умовах сучасного збройного конфлікту.