Ефективність інтеграції інклюзивної освіти в українських дошкільних закладах для розвитку соціальних навичок дітей - Лісова, Ірина Ігорівна; Коробко, Юлія Віталіївна; Сидорович, Ольга Ігорівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Актуальність дослідження зумовлена зростанням потреби в забезпеченні ефективної реалізації інклюзивної освіти в українських закладах дошкільної освіти як одного з визначальних чинників розвитку соціальних компетентностей дітей в умовах сучасних освітніх трансформацій. Метою статті є обгрунтування теоретичних і методологічних засад та визначення ефективності впровадження інклюзивної освіти в закладах дошкільної освіти для розвитку соціальних компетентностей дітей. У роботі застосовано такі методи: аналіз наукової літератури – для дослідження поточного стану вивчення проблеми; узагальнення та систематизація – для узагальнення результатів дослідження. Результати. Розглянуто концептуальні засади інклюзивної освіти, її еволюцію в педагогічній науці та особливості впровадження в нормативно-правовому та інституційному контексті України. Особливу увагу приділено розвитку соціальних компетентностей дітей дошкільного віку. Ефективність інклюзивної освіти проаналізовано крізь призму формування комунікативних здібностей, емоційного інтелекту, співпраці та соціальної взаємодії дітей в інклюзивному середовищі. Встановлено, що інклюзивне освітнє середовище створює сприятливі умови для збагачення соціального досвіду дітей, сприяючи формуванню емпатії, толерантності та адаптивної поведінки. Обґрунтовано, що застосування диференційованих педагогічних практик, спільного навчання та персоналізованої підтримки значно покращує соціалізацію, хоча їхня ефективність залежить від рівня професійної компетентності вихователів та наявності інституційних ресурсів. Наголошено, що впровадження інклюзивної освіти вимагає не лише формальних організаційних змін, а й трансформації педагогічних підходів та освітнього середовища для забезпечення повноцінної участі всіх дітей. Визначено, що ефективність інклюзії зумовлена узгодженістю методологічного супроводу, педагогічної взаємодії та міждисциплінарної співпраці в закладах дошкільної освіти. Висновки. З’ясовано, що інклюзивна освіта позитивно впливає на розвиток соціальних компетентностей дітей дошкільного віку за умови її систематичного та професійного впровадження. Встановлено, що подальше вдосконалення інклюзивних практик потребує посилення підготовки педагогів, розроблення уніфікованих інструментів оцінювання та поглиблення співпраці між вихователями, фахівцями та сім’ями.