Педагогічні стратегії інклюзивного навчання ветеранів із симптомами посттравматичного стресового розладу - Перемибіда, Ірина Вікторівна; Нетребко, Віталій Юрійович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Актуальність дослідження зумовлена зростанням кількості ветеранів, які повертаються до системи вищої освіти в умовах російської агресії та війни проти України, що актуалізує потребу їх ефективної освітньої реінтеграції. Наявність симптомів посттравматичного стресового розладу (ПТСР) зумовлює специфіку когнітивного функціонування, емоційної регуляції та навчальної поведінки, що обмежує результативність традиційних педагогічних підходів і потребує їх наукового переосмислення. Метою дослідження визначено обґрунтування педагогічних стратегій інклюзивного навчання ветеранів із симптомами ПТСР на основі врахування їх психоемоційних і когнітивних характеристик та умов освітньої адаптації. Методи. Дослідження ґрунтується на використанні методів теоретичного узагальнення, аналізу та синтезу наукових джерел, структурно-функціонального підходу, а також логіко-аналітичного моделювання для виявлення взаємозв’язків між особливостями когнітивного функціонування та організацією навчального процесу. Результати. Досліджено психолого-педагогічні особливості навчальної діяльності ветеранів із симптомами ПТСР, зокрема порушення уваги, варіативність когнітивної продуктивності та емоційної стабільності. Узагальнено сучасні підходи до інклюзивного та травмоорієнтованого навчання у вищій освіті. Обґрунтовано принципи побудови педагогічних стратегій, що забезпечують підтримку когнітивного функціонування через структурованість навчального матеріалу, регуляцію навантаження та гнучкість темпу. Виявлено основні проблеми впровадження інклюзивних стратегій, зокрема концептуальну невизначеність освітніх потреб, обмеженість методичного забезпечення та недостатню міждисциплінарну координацію. Розроблено практичні рекомендації щодо підвищення ефективності організації навчального процесу. Висновки. Доведено, що ефективність інклюзивного навчання ветеранів із симптомами ПТСР досягається за умов інтеграції структурованих, адаптивних і підтримувальних педагогічних рішень, що забезпечують стабілізацію когнітивної діяльності та поступову академічну адаптацію. Перспективи подальших досліджень пов’язані з розробленням стандартизованих моделей інклюзивного навчання, створенням інструментів кількісного оцінювання рівня академічної адаптації ветеранів із симптомами ПТСР та емпіричною перевіркою ефективності запропонованих педагогічних стратегій.