Регулювання академічної доброчесності під час використання генеративних нейромереж у системі оцінювання результатів навчання здобувачів освіти - Велущак, Марина Ярославівна; Будзин, Віра Романівна; Попель, Оксана Василівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Активне впровадження генеративних нейромереж в освітній процес змінює традиційні моделі перевірки результатів навчання та створює нові виклики для забезпечення академічної доброчесності. Здатність цифрових інструментів генерувати тексти, розрахунки й аналітичні відповіді ускладнює визначення особистого внеску здобувача освіти. Це зумовлює необхідність оновлення принципів оцінювання та розроблення дієвих механізмів їхньої реалізації. Метою статті є обґрунтування принципів забезпечення академічної доброчесності під час використання генеративних нейромереж у процесі оцінювання результатів навчання, а також визначення способів зниження ризиків недоброчесної поведінки. У дослідженні застосовано комплекс взаємопов’язаних методів. Зокрема, теоретичне узагальнення використано для систематизації наукових джерел, порівняльний аналіз – для вивчення сучасних практик оцінювання, структурно-функціональний аналіз – для виокремлення складників системи оцінювання результатів навчання, логічне моделювання – для розроблення пропозицій щодо вдосконалення освітніх процедур. У результаті дослідження встановлено, що застосування генеративних нейромереж підвищує ризики неавтентичності виконаних завдань, знижує прозорість оцінювання й спричиняє інформаційний дисбаланс між учасниками освітнього процесу. Запропоновано комплекс рішень, що охоплює чітке регламентування використання цифрових сервісів, трансформацію форм контролю шляхом поєднання усних і письмових форматів, розроблення завдань з акцентом на критичне мислення, а також застосування технологій перевірки оригінальності. Обґрунтовано доцільність переходу до компетентнісного оцінювання, що орієнтоване на аналіз, інтерпретацію та аргументацію. У висновках зазначено, що забезпечення академічної доброчесності в умовах використання генеративних нейромереж потребує поєднання нормативного регулювання, модернізації процедур оцінювання та розвитку цифрової культури учасників освітнього процесу. Реалізація запропонованих рішень сприятиме підвищенню об’єктивності оцінювання навчальних досягнень та зміцненню довіри до освітніх інституцій.