Інтеграція клінічної біохімії та основ дієтології у підготовці медичних сестер як чинник формування клінічного мислення та професійних компетентностей - Гаврилюк, Надія Михайлівна; Яворська, Ірина Володимирівна; Даньчак, Світлана Володимирівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
У статті розглянуто проблему вдосконалення професійної підготовки медичних сестер у контексті зростаючої ролі нутриційної терапії в сучасній клінічній практиці. Актуальність дослідження зумовлена збільшенням кількості пацієнтів із нутритивними порушеннями та необхідністю підвищення якості клінічного супроводу в умовах мультидисциплінарної взаємодії. Обґрунтовано доцільність інтеграції вибіркових дисциплін «Клінічна біохімія» та «Основи дієтології» як засобу формування клінічного мислення, аналітичних здібностей і професійних компетентностей майбутніх медичних сестер. Методи. Використано теоретичний аналіз наукових джерел, узагальнення сучасних підходів до оцінки нутритивного статусу пацієнтів, а також порівняльний аналіз освітніх моделей підготовки медичних сестер. Методологічною основою дослідження є системний і міждисциплінарний підходи, що передбачають поєднання клінічних, лабораторних та антропометричних методів оцінки стану пацієнта. Результати. Проаналізовано сучасні підходи до оцінки нутритивного статусу, які базуються на комплексному використанні клінічних, лабораторних і антропометричних показників. Визначено ключову роль міжпрофесійної взаємодії у забезпеченні ефективної нутриційної підтримки пацієнтів. Запропоновано інтегровану модель підготовки медичних сестер, що включає анамнестичний, антропометричний, біохімічний і клінічний компоненти. Встановлено, що впровадження сучасних педагогічних технологій, зокрема симуляційного навчання, кейс-методів і цифрових платформ, сприяє підвищенню рівня професійної підготовки, розвитку клінічного мислення та готовності до самостійної практичної діяльності. Висновки. Інтеграція знань із клінічної біохімії та дієтології є важливим чинником підвищення ефективності підготовки медичних сестер. Запропонована модель сприяє формуванню здатності до комплексної оцінки стану пацієнта, підвищує якість моніторингу та корекції нутриційної терапії, а також покращує міжпрофесійну взаємодію. Отримані результати можуть бути використані для вдосконалення освітніх програм відповідно до сучасних вимог системи охорони здоров'я та принципів доказової медицини.