Модель формування оздоровчо-рекреаційного ком'юніті членів сімей учасників бойових дій: теоретичне обґрунтування та основні положення - Дутчак, Мирослав Васильович; Залойло, Ілона Володимирівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
У сучасних наукових підходах до питань підтримки сімей військовослужбовців та, зокрема, членів сімей учасників бойових дій, акцентується увага на необхідності створення спеціалізованих спільнот оздоровчо-рекреаційного характеру. Особливою цінністю таких організацій є поєднання рухової активності з соціальною підтримкою. Дослідження підтверджують, що фізичні вправи групового формату не лише впливають на покращення психоемоційного стану, а сприяють формуванню відчуття взаємопідтримки та спільності, покращуючи психічний і фізичний стани людини та якість її життя. У статті розглянуто теоретичне обґрунтовання та розроблена модель формування оздоровчо-рекреаційного ком'юніті членів сімей учасників бойових дій. Визначені передумови, принципи та етапи формування спеціалізованої спільноти як перспективного напрямку комплексної підтримки соціально вразливої групи населення. Мета статті: теоретично обґрунтувати та розробити модель формування оздоровчо-рекреаційного ком'юніті членів сімей учасників бойових дій. У досліджені використано комплекс методів: аналіз літературних та інформаційних джерел, діагностичні та статистичні методи, соціальне моделювання. Результати дослідження дозволили систематизували концептуальні засади і алгоритм об'єднання у спільноту. Сформовано ряд принципів, які виконують функцію підґрунтя моделі: принцип добровільності та безпеки, принцип холістичного підходу та індивідуалізації, принцип систематичності та поетапності, принцип партнерської взаємодії та соціальної підтримки, принцип доказовості та оцінювання ефективності. Структура моделі складається з послідовних етапів: діагностично-аналітичний, проєктувально-організаційний, реалізаційно-практичний, оцінювально-корекційний. Висновки. Реалізація моделі у циклічному форматі дає підстави розглядати формування оздоровчо-рекреаційного ком'юніті як перманентний та саморегульований процес, спрямований на стабільне фізичне та психоемоційне відновлення, соціальну інтеграцію та покращення якості життя членів сімей учасників бойових дій.