Роль дуальної освіти для формування професійної компетентності бакалаврів професійної освіти з харчових технологій - Гвоздецька, Юлія Василівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
У дослідженні обґрунтовано роль дуальної освіти у формуванні професійної компетентності бакалаврів професійної освіти з харчових технологій) в умовах сучасних вимог ринку праці. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю подолання розриву між теоретичною підготовкою у закладах вищої освіти та практичною діяльністю на підприємствах харчової галузі, а також потребою у підготовці фахівців, здатних поєднувати технологічну та педагогічну діяльність. Мета статті теоретично обґрунтувати ефективність дуальної освіти у формуванні професійної компетентності бакалаврів професійної освіти з харчових технологій. Методи дослідження. У роботі застосовано аналіз, синтез, порівняння, узагальнення наукової літератури, що дало змогу визначити аспекти професійної підготовки бакалаврів професійної освіти з харчових технологій та окреслити існуючі бар'єри цієї підготовки. Результати. Проаналізовано наукові підходи до визначення сутності дуальної освіти та її впливу на якість професійної підготовки. Встановлено, що дуальна форма навчання забезпечує ефективну інтеграцію теоретичних знань і практичних навичок, сприяє формуванню професійної компетентності, підвищує рівень працевлаштування випускників та їх адаптацію до виробничих умов. Уточнено структуру професійної компетентності бакалавра професійної освіти з харчових технологій, яка включає професійно-технологічний, психолого-педагогічний та соціально-особистісний компоненти. Обґрунтовано педагогічні умови ефективної реалізації дуальної освіти, зокрема узгодження освітніх програм із потребами підприємств, впровадження наставництва, використання виробничого середовища як навчальної бази та застосування бінарної системи оцінювання. Запропоновано модель дуальної підготовки бакалаврів професійної освіти з харчових технологій, що охоплює цільовий, організаційний, змістовий і результативний блоки. Висновки. Результати проведеного дослідження підтверджують значущу роль дуальної освіти у формуванні професійної компетентності бакалаврів професійної освіти з харчових технологій. Встановлено, що поєднання теоретичної підготовки з практичною діяльністю на підприємствах забезпечує ефективну інтеграцію знань і вмінь, що сприяє подоланню розриву між освітнім процесом і реальними умовами виробництва. У процесі дуального навчання здобувачі освіти набувають здатності виконувати професійні функції, глибше розуміють технологічні процеси харчової галузі та опановують сучасні стандарти якості.