Формування оцінювання у процесі вивчення англійської: підвищення навчальної мотивації та відповідальності - Яциняк, Ольга Петрівна; Шевчук, Тетяна Римівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Метою дослідження є теоретичне обґрунтування і створення інтегрованої моделі формувального оцінювання як засобу одночасного підвищення навчальної мотивації та академічної відповідальності студентів у процесі онлайн-вивчення англійської мови в українських закладах вищої освіти. Методи. Дослідження ґрунтується на систематичному аналізі міжнародного досвіду впровадження формувального оцінювання в мовній освіті. Теоретичну основу складає теорія самодетермінації, яка слугує концептуальною рамкою для пояснення взаємозв'язку між оцінюванням і внутрішньою мотивацією. Результати. Встановлено, що традиційне підсумкове оцінювання не відповідає сучасним освітнім викликам, оскільки не забезпечує систематичного розвитку студентської самостійності та внутрішньої мотивації. Виявлено, що перехід до формувального оцінювання змінює саму природу навчального процесу, коли студент перестає бути пасивним отримувачем оцінки та стає активним учасником власного розвитку. Обґрунтовано циклічну природу формувального оцінювання, що охоплює взаємопов'язані етапи навчальної діяльності та передбачає активну участь студента на кожному з них. Доведено, що регулярне самооцінювання в поєднанні зі зворотним зв'язком від різних джерел формує здатність студента точно аналізувати власний прогрес, усвідомлювати прогалини в знаннях і самостійно планувати подальші кроки. Визначено ключову роль цифрових інструментів як середовища реалізації оцінювальних стратегій, що розширює можливості взаємодії між учасниками освітнього процесу та забезпечує гнучкість і доступність навчання. Показано, що елементи гейміфікації і колаборативні форми роботи сприяють формуванню відчуття приналежності до навчальної спільноти, що є особливо важливим в умовах дистанційного формату. Окреслено специфічні умови впровадження моделі в українському контексті, де освітній процес відбувається в умовах підвищеної невизначеності та психологічного навантаження, коли академічна відповідальність набуває ознак внутрішньої етичної позиції, а не зовнішнього контролю. Висновки. Інтегрована модель формувального оцінювання здатна трансформувати ставлення студентів до навчання від зовнішньо мотивованого виконання вимог до усвідомленої і відповідальної навчальної діяльності. Така трансформація є особливо значущою для формування фахівців, здатних до навчання впродовж життя й адаптації в умовах постійних змін. Модель є відкритою для подальшої емпіричної перевірки в різних освітніх контекстах.