Креативне письмо та сторітелінг як інструменти формування мовленнєвої компетентності учнів основної школи - Павлюк, Наталія Петрівна; Соловей, Мар'яна Романівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
У контексті глобалізаційних процесів та цифровізації особливої ваги набуває проблема пошуку ефективних педагогічних інструментів розвитку мовленнєвої діяльності школярів. Саме тому в статті досліджено дидактичний потенціал креативного письма та сторітелінгу як інноваційних технологій формування мовленнєвої компетентності учнів основної школи. Мета дослідження полягає у теоретичному обґрунтуванні та практичному описі ефективності використання креативного письма та сторітелінгу як інноваційних інструментів формування мовленнєвої компетентності учнів основної школи. У сучасних умовах цифровізації та глобалізації мовна освіта України потребує переходу від репродуктивного засвоєння знань до розвитку інтегрованої здатності учнів ефективно спілкуватися у різних комунікативних ситуаціях. Це актуалізує пошук методів, які поєднують когнітивний, емоційний та культурологічний компоненти навчання. Методи дослідження охоплюють аналіз наукових джерел, педагогічне спостереження та апробацію вправ. Методологічну основу становлять компетентнісний, діяльнісний, текстоцентричний і лінгвокультурологічний підходи. У роботі враховано психолого-педагогічні особливості учнів основної школи, що дозволило адаптувати вправи з креативного письма та сторітелінгу до їхнього рівня мовної підготовки. Результати дослідження засвідчили, що системне впровадження креативного письма та сторітелінгу сприяє розвитку мовленнєвої креативності, збагаченню активного словника, формуванню дискурсивної компетентності та підвищенню мотивації учнів до вивчення української мови. Учні, залучені до створення власних текстів різних жанрів, демонструють зростання здатності до самовираження, аргументованого викладу думок та інтерпретації текстової інформації. Практична значущість роботи полягає у розробленні вправ, які забезпечують поетапне формування мовленнєвих умінь – від репродуктивного до творчого рівня. Висновки підтверджують, що креативне письмо та сторітелінг є ефективними педагогічними інструментами, які відповідають сучасним вимогам Нової української школи. Їх застосування забезпечує діяльнісний характер навчання, активізує пізнавальну та комунікативну діяльність учнів, сприяє формуванню індивідуального стилю мовлення та розвитку культури мовлення. Подальші дослідження мають бути спрямовані на створення цілісної системи вправ, методично обґрунтованих моделей уроків та визначення оптимальних умов інтеграції цих інноваційних практик у навчальні програми.