Особливості використання технологій штучного інтелекту: емпіричний аналіз та педагогічні імплікації - Орлов, Анатолій Анатолійович; Парій, Світлана Борисівна; Орлова, Валерія Анатоліївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Стаття присвячена емпіричному дослідженню особливостей використання технологій штучного інтелекту користувачами різних вікових груп та визначенню педагогічних імплікацій отриманих результатів для системи підготовки майбутніх фахівців педагогічного профілю в умовах цифрової трансформації освіти. Метою дослідження є виявлення закономірностей використання штучного інтелекту, рівня довіри до нього та специфіки цифрових практик користувачів різних соціально-демографічних груп. Завдання дослідження передбачали: аналіз частоти та цілей використання технологій штучного інтелекту; визначення основних вікових і гендерних особливостей цифрової поведінки; оцінювання рівня довіри до систем штучного інтелекту та його взаємозв'язку з характером використання; узагальнення отриманих результатів у контексті освітніх трансформацій. Методи дослідження включали емпіричне онлайн-опитування, методи статистичного аналізу, порівняльний аналіз та узагальнення даних. Результати показали, що понад половина респондентів використовують штучний інтелект щоденно, що свідчить про його інтеграцію в повсякденні цифрові практики. Домінують інформаційно-пошукові та текстогенерувальні сценарії використання, тоді як мультимедійні функції мають другорядний характер. Рівень довіри до технологій переважно частковий, що відображає прагматичну модель взаємодії користувачів із ШІ. Виявлено чіткі вікові відмінності: найвища активність характерна для молодшої групи, тоді як із віком інтенсивність використання знижується. Гендерні відмінності проявляються у типах цифрових практик, а не у частоті використання. Висновки свідчать, що штучний інтелект стає структурним елементом цифрової діяльності користувачів і впливає на освітні практики. Отримані результати обґрунтовують необхідність інтеграції AI-грамотності, критичного мислення та навичок верифікації інформації у систему підготовки майбутніх фахівців педагогічного профілю. Перспективи подальших досліджень пов'язані з аналізом мотивацій використання штучного інтелекту та оцінюванням його впливу на навчальні результати.