Цифрова трансформація туристичної галузі як чинник модернізації професійної підготовки майбутніх фахівців туризму - Маковецька, Наталья; Зубехіна, Тетяна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Стаття присвячена обґрунтуванню цифрової трансформації туристичної галузі як ключового чинника модернізації професійної підготовки майбутніх фахівців туризму та визначенню стратегічних напрямів оновлення змісту освіти відповідно до вимог Туризму 4.0 і цифрової економіки. Основні завдання статті включають узагальнення впливу цифровізації на туристичну індустрію та систему підготовки кадрів; визначення змін у структурі професійних компетентностей під впливом цифрового ринку праці; аналіз сучасних педагогічних підходів до формування цифрових компетентностей; обґрунтування ролі індустріально-академічного партнерства у забезпеченні практико-орієнтованої освіти. Мета. Визначити вплив цифровізації туристичної індустрії на трансформацію професійної підготовки та окреслити ефективні підходи до формування сучасних компетентностей фахівців. Методи. Використано аналіз, синтез і узагальнення наукових джерел, системний та порівняльний аналіз тенденцій розвитку Туризму 4.0, цифровізації освіти та трансформації ринку праці. Результати. Встановлено, що цифрова трансформація туристичної галузі зумовлює зміну вимог до підготовки кадрів та перехід до моделі «Employee 4.0», яка передбачає формування глибинної цифрової грамотності, аналітичного мислення, здатності до роботи з інноваційними технологіями та безперервного навчання. Обґрунтовано ефективність впровадження проблемно-орієнтованого навчання, імерсивних технологій, гейміфікації та Living Labs як інструментів формування практичних і цифрових компетентностей. Доведено, що індустріально-академічне партнерство забезпечує узгодження освітніх програм із потребами ринку праці та підвищує практичну спрямованість підготовки. Висновки. Цифрова трансформація виступає системоутворювальним чинником модернізації професійної підготовки фахівців туризму. Її ефективність забезпечується за умов інтеграції цифрових технологій, інноваційних педагогічних підходів та взаємодії освіти з індустрією. Перспективи подальших досліджень пов'язані з розробленням інструментів оцінювання результативності цифрових освітніх рішень та їх впливу на конкурентоспроможність випускників.