Адаптація вищої освіти до цифрової епохи: інтерактивні підходи у навчанні - Курасова, Наталія Іванівна; Гончарова, Ольга Олександрівна; Довгань, Ірина Артурівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
У зв'язку зі змінами освітніх і суспільних запитів традиційне навчання потребує модернізації та підсилення через впровадження новітніх технологій і підходів, здатних відповідати сучасним вимогам. Використання цифрових інструментів в освіті набуває все більшої популярності, оскільки сприяє задоволенню потреб здобувачів у більш інтерактивному, цікавому та змістовному навчальному процесі. Метою статті було обґрунтувати механізми адаптації системи вищої освіти до вимог цифрової епохи та проаналізувати основні інтерактивні підходи в навчанні. У процесі дослідження використано загальнонаукові методи, зокрема аналіз, синтез, порівняння та узагальнення. З'ясовано, що сучасний стан цифровізації вищої освіти характеризується активним впровадженням інформаційно-комунікаційних технологій, електронного навчання та змішаних форматів освіти. Цифрові інструменти забезпечують доступність навчальних ресурсів, гнучкість освітнього процесу та розширення можливостей комунікації між учасниками навчання. Разом із тим існує низка викликів, що супроводжують цей процес. Серед них недостатній рівень цифрової компетентності викладачів, обмежені ресурси та інфраструктура, опір змінам і перевантаження педагогічного персоналу. У цьому контексті компенсувати такі виклики цифровізації, як зниження мотивації, перевантаження інформацією та формалізацію навчання дозволяють інтерактивні підходи. У статті було систематизовано інтерактивні підходи та відповідний цифровий інструментарій, спираючись на сучасні наукові підходи до цифрової педагогіки. Визначено, що вони базуються на активній взаємодії учасників освітнього процесу та передбачають використання цифрових технологій як засобу підвищення ефективності навчання. До основних інтерактивних підходів віднесено проблемно-орієнтоване та колаборативне навчання, кейс-методи і проєктну діяльність. Цифровий інструментарій охоплює системи управління навчанням, мобільні застосунки, онлайн-платформи, сервіси для тестування, візуалізації і спільної роботи. Розкрито потенціал цифрового освітнього середовища для підвищення конкурентоспроможності майбутніх фахівців. Зокрема, цифрові та інтерактивні технології сприяють формуванню професійних і надпрофесійних компетентностей, адаптивності, здатності до безперервного навчання й ефективної діяльності в умовах цифрової економіки. Зроблено висновок, що адаптація вищої освіти до цифрової епохи передбачає не лише впровадження технологій, але і переосмислення змісту, форм та методів навчання на засадах інтерактивності.