Дидактичний потенціал віртуальних інструментів і платформ для дистанційної освіти в підготовці майбутніх фахівців із фізичного виховання: огляд літератури - Довбенко, Тетяна Володимирівна; Луценко, Ірина Миколаївна; Самойлик, Сергій Віталійович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Швидка цифровізація вищої освіти та поширення форматів дистанційного навчання посилили необхідність оцінювання педагогічної ефективності віртуальних інструментів і платформ у професійній підготовці майбутніх фахівців із фізичного виховання. Метадослідження полягає в аналізі дидактичного потенціалу та освітньої ефективності сучасних віртуальних інструментів і платформ, що використовуються в дистанційній освіті для підготовки майбутніх фахівців із фізичного виховання та спорту. Методи: аналіз наукової літератури – для вивчення наявних напрацювань із проблематики; узагальнення та систематизація – для представлення результатів дослідження. Результати. У дослідженні проаналізовано теоретичні засади та практичні можливості інтеграції цифрових технологій у навчальний процес закладів вищої освіти. Розглянуто головні групи віртуальних освітніх інструментів і платформ, що застосовуються в дистанційному навчанні, зокрема системи управління навчанням, платформи для відеоконференцій та інтерактивні цифрові сервіси для створення навчального контенту. Встановлено, що інтеграція віртуальних платформ в освітній процес суттєво розширює дидактичні можливості дистанційного навчання, забезпечуючи гнучкий доступ до освітніх ресурсів, сприяючи візуалізації теоретичного матеріалу, пов’язаного з фізичною культурою та спортивною підготовкою, а також активному залученню здобувачів освіти до освітнього процесу. Зазначено, що систематичне використання цифрових освітніх технологій сприяє розвитку ключових професійних компетентностей майбутніх фахівців із фізичного виховання, зокрема методичних, комунікативних і цифрових компетентностей, а також навичок самостійного навчання та критичного аналізу освітньої інформації. Обґрунтовано, що поєднання платформ управління навчанням, засобів синхронної комунікації та інтерактивних цифрових сервісів створює комплексне цифрове освітнє середовище, здатне забезпечити ефективне дистанційне навчання. Висновки. Встановлено, що раціональне та педагогічно обґрунтоване використання сучасних віртуальних інструментів і платформ підвищує ефективність дистанційної освіти та сприяє покращенню якості професійної підготовки майбутніх фахівців із фізичного виховання в сучасному цифровому освітньому середовищі.