Вплив імерсивних технологій та інтелектуальних аватарів на когнітивне залучення студентів дистанційної форми - Чепурна, Вікторія Олександрівна; Орда, Олександра Федорівна; Гофман, Євгеній (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Актуальність дослідження зумовлена трансформацією дистанційного навчання під впливом цифрових технологій, що актуалізує проблему підвищення когнітивного залучення здобувач ів вищої освіти як ключового чинника ефективності освітнього процесу, оскільки традиційні формати онлайн-навчання часто не забезпечують достатнього рівня активної пізнавальної участі, що знижує якість засвоєння знань. Метою статті є теоретичне обґрунтування впливу імерсивних технологій та інтелектуальних аватарів на механізми формування когнітивного залучення студентів дистанційної форми навчання, а також розроблення концептуальної моделі взаємодії, що відображає структурні та функціональні аспекти цього процесу. Методологічну основу дослідження становлять аналіз і узагальнення наукових джерел, структурно-функціональне моделювання, порівняльний аналіз освітніх середовищ та систематизація теоретичних підходів. У результаті дослідження визначено та систематизовано структурні компоненти когнітивного залучення, як-от увага, глибина оброблення інформації, мотиваційна включеність, інтерактивність мислення та ефект присутності. Здійснено порівняльний аналіз рівнів когнітивного залучення у традиційному дистанційному навчанні, імерсивному середовищі та імерсивному середовищі з інтелектуальним аватаром, що засвідчило поступове зростання показників уваги, глибини розуміння, активності та якості зворотного зв’язку відповідно до рівня технологічної інтеграції. Розроблено концептуальну модель взаємодії «студент – імерсивне середовище – інтелектуальний аватар», призначену для пояснення механізмів формування когнітивного залучення та обґрунтування синергетичного ефекту поєднання сенсорного досвіду та адаптивної підтримки. Її застосування дозволило узагальнити причинно-наслідкові зв’язки між компонентами навчальної взаємодії та довести, що максимальний рівень когнітивного залучення досягається в умовах інтегрованого імерсивно-інтелектуального середовища. Висновки. Встановлено, що зростання когнітивного залучення здобувач ів освіти найефективніше відбувається в умовах, де навчальна взаємодія набуває інтерактивно-діалогічного і персоналізованого характеру. Розроблена концептуальна модель узагальнює механізми формування когнітивного залучення як результат системної взаємодії студента, цифрового середовища та інтелектуального аватара і може бути використана як теоретична основа для проєктування адаптивних освітніх систем.