Прогностичне обґрунтування процесу формування професійної етики майбутніх управлінців закладами освіти в умовах автономізації вищої освіти - Москаленко, Алла Миколаївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Мета. Стаття присвячена теоретичному та прогностичному обґрунтуванню процесу формування професійної етики майбутніх управлінців закладами освіти в умовах системної трансформації та автономізації вищої освіти України. Вона спрямована на виявлення детермінант етичної підготовки управлінців закладами освіти в контексті розширення їхньої організаційної, фінансової та академічної свободи. Акцентовано увагу на необхідності підготовки керівників нового покоління, здатних ефективно діяти в умовах високої відповідальності та динамічних суспільно-політичних змін. Методи. У роботі використано комплекс взаємодоповнюючих наукових методів: теоретичний аналіз, синтез та узагальнення наукової літератури для з'ясування стану вивченості проблеми професійної етики; порівняльно-педагогічний метод для багатоаспектного аналізу міжнародного досвіду автономізації ЗВО (на прикладі Фінляндії, Польщі, Німеччини та Великої Британії); метод прогнозування для визначення потенційних етичних ризиків управлінської діяльності в умовах ринкової орієнтації освіти.. Результати. Встановлено, що перехід до моделі підприємницького університету радикально змінює роль професійної етики. Вона перетворюється з формального набору правил на стратегічний ресурс управлінської діяльності. Обґрунтовано, що в умовах автономії управлінець закладу освіти виходить за межі суто адміністрування, стикаючись зі складними етико-психологічними дилемами та точками напруги. На основі компаративного аналізу європейських моделей виокремлено специфічні ризики: фінська модель менеджеризму актуалізує питання прозорості; польська самоврядність застерігає від авторитаризму та непотизму; німецька система глобальних бюджетів вимагає високої відповідальності за справедливий розподіл ресурсів; британський досвід когенерації знань переорієнтовує етику на цінності соціального партнерства. У межах статті систематизовано етичні виклики для українських ЗВО, зокрема в аспектах кадрової (лояльність чи професіоналізм), фінансової (стратегічний розвиток чи інтереси груп впливу) та академічної (репутаційний капітал чи прибуток) автономії. Запропоновано структуру педагогічної системи підготовки, що базується на дуальному наставництві та інтеграції етичних кейсів у професійне навчання. Висновки. Доведено, що прогностична стійкість управлінців закладами освіти безпосередньо залежить від рівня їхньої деонтологічної компетентності та здатності до етичної далекоглядності, тобто вміння оцінювати довгостроковий вплив рішень на репутацію освітньої установи. Автономія закладу освіти визначена не лише як інструмент свободи, а й як простір підвищеної моральної відповідальності, де професійна етика виступає головним механізмом запобігання зловживанням владою. Обґрунтовано, що формування етичної свідомості має бути наскрізною лінією освітніх програм з освітнього менеджменту. Перспективи подальших досліджень полягають у розробці діагностичного інструментарію оцінки етичної стійкості управлінців закладами освіти в умовах цифровізації освіти.