СТРАТЕГІЧНИЙ АНАЛІЗ СТАНУ ТА ПЕРСПЕКТИВ РОЗВИТКУ КЛУБНОЇ СИСТЕМИ ХОКЕЮ В УКРАЇНІ НА ОСНОВІ SWOT-МЕТОДИКИ - Денисова, Лоліта Вікторівна; Зик, Євгеній Геннадійович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
У статті представлено можливості застосування SWOT-аналізу для стратегічної оцінки стану та перспектив розвитку клубної системи хокею в Україні. Метою дослідження є теоретико-методичне обґрунтування використання SWOT-аналізу як інструменту системної оцінки внутрішніх і зовнішніх факторів розвитку клубного хокею, а також визначення стратегічних напрямів його удосконалення. У дослідженні використано комплекс загальнонаукових методів, зокрема системний аналіз, SWOT-аналіз, узагальнення даних наукових джерел, нормативних документів, структурно-логічний аналіз, моделювання. Результати. Обґрунтовано, що SWOT-технологія може використовуватися не лише як описовий інструмент, а як практичний механізм систематизації внутрішніх і зовнішніх факторів, що визначають розвиток клубного хокею. На основі системного підходу клубну систему хокею розглянуто як складну організаційно-управлінську систему, що включає федеративний, клубний, дитячо-юнацький, інфраструктурний, кадровий, фінансовий і соціально-комунікаційний компоненти. У межах дослідження проаналізовано макросередовище розвитку клубного хокею за політичними, економічними, соціальними та інформаційно-технологічними групами факторів, а також мікросередовище за організаційним, маркетинговим, фінансовим і кадровим напрямами. Висновки. За результатами SWOT-аналізу визначено сильні та слабкі сторони клубної системи хокею, можливості її розвитку та ризики, що можуть обмежувати стратегічну реалізацію. Узагальнена SWOT-матриця дала змогу сформулювати стратегічні напрями розвитку клубного хокею в Україні, зокрема посилення дитячо-юнацької вертикалі, професіоналізацію менеджменту, диверсифікацію фінансування, розширення партнерства із громадами та впровадження цифрових управлінських інструментів. Використання SWOT-аналізу забезпечує системну оцінку стану клубної системи з хокею та формування стратегічних напрямів її розвитку через реалізацію S-O, S-T, W-O та W-T стратегій, що створює основу для удосконалення системи управління хокеєм в Україні.