Стратегія навчання проєктування сценічного костюма на основі принципів візуального сприйняття - Петровська, Анна Олегівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Мета. Сьогоднішня освіта сконцентрована на подоланні розриву між технологічною стороною проєктування сценічних образів та когнітивними принципами організації сценічного простору. Стаття сфокусована на науковому обґрунтуванні та створенні робочої стратегії навчання розробці сценічного костюма за ключовими принципами візуального сприйняття. Методи. Дослідження враховує комплексний підхід до організації методологічного інструментарію, включно з педагогічним експериментом та системним моделюванням освітнього процесу в академічних групах. Експериментальне дослідження було проведено з залученням 110 студентів спеціальності «Дизайн», яких було розподілено на експериментальну та контрольну групи. Оцінка результатів експерименту проводилась за пропонованими критеріями композиційної цілісності, оптичної читабельності силуету та комунікативної ефективності образу. Для підтвердження статистичної вірогідності результатів використано критерій Пірсона χ². Результати. Дослідження підтвердило, що за умови імплементації принципів візуального сприйняття творчий процес перетворюється на організовану систему. Запровадження пропонованої моделі навчання спричинило збільшення кількості студентів з високим рівнем професійної компетентності з 40% до 61,8%. Підтверджено взаємозв'язок між усвідомленням майбутніми дизайнерами оптичних закономірностей (текстура, фігура, колір) та здатністю втілювати конкурентоспроможні сценічні образи. Висновки. Наукова новизна дослідження полягає у створенні інноваційної педагогічної моделі, що розглядає сценічний костюм у якості складової комунікативного акту. Підтверджено, що за умов систематизованої інтеграції когнітивних механізмів у сферу дизайн-освіти студенти починають виконувати проєктування більш систематизовано та обґрунтовано. Практична значущість результатів полягає у перспективі їх використання в межах освітніх програм та навчальних планів мистецьких закладів вищої освіти. Перспективою подальших досліджень є вивчення впливу імерсивних технологій на процес моделювання сценічних образів.