Ефективність педагогічних підходів до навчання перекладу на прикладі англомовних текстів - Бірюкова, Діана Валеріївна; Чижикова, Інна Валеріївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Метою статті є характеристика підходів до навчання перекладу англомовних текстів і теоретичне обґрунтування їх ефективності. У публікації здійснено аналіз наукових джерел, присвячених проблемі навчання перекладу у вищій освіті. Методологічну основу дослідження становлять теоретичні методи аналізу, синтезу, узагальнення та систематизації наукових підходів до навчання перекладу. Результати. Встановлено, що компетентнісний підхід до навчання перекладу передбачає здійснення філологічної підготовки у контексті реалізації спеціалізованого професійного навчання. Визначено ефективність цієї стратегії у впливі на мовознавчі, вузькопрофільні компетенції й здатність до міжкультурної комунікації. Зафіксовано труднощі її реалізації, що полягають у дисбалансі філологічної, методичної й спеціальної підготовки викладачів. З'ясовано, що змістовий підхід особливо ефективний у роботі з науковими й технічними англомовними текстами. Обґрунтовано, що успішність реалізації стратегії залежить від комплексної підготовки викладача й коректності дібраних текстів для дидактичних вправ. Реалізація комунікативного підходу є більш ефективною для розвитку компетенцій усного перекладу. Проте його можливості доцільно використовувати також для роботи з письмовим перекладом. Зроблено висновок, що цей підхід потенційно дозволяє краще розвивати психологічні компетенції. Труднощами в реалізації стратегії визначено ігнорування індивідуального підходу і недостатні показники емоційного інтелекту учасників освітнього процесу. Стратегія дозволяє системно розвинути необхідні компетенції, розвинути креативність, критичне мислення і готовність до професійної діяльності. Визначено такі труднощі реалізації підходу, що стосуються підтримки оптимального зворотного зв'язку, постановки цілей, адекватного засвоєння теоретичного змісту курсу, цілісності освітнього процесу. Зроблено висновок про універсальні умови ефективності навчання перекладу у системі вищої освіти. Перспективами подальшого дослідження проблеми є експериментальна перевірка ефективності компетентнісного, змістового, комунікативного, проєктного підходів до навчання перекладу у ЗВО.