Практичні аспекти імплементації стандартів управління NATO у військових закладах вищої освіти - Котов, Владислав Євгенійович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Стаття присвячена аналізу практичних механізмів імплементації стандартів управління Організації Північноатлантичного договору у військових закладах вищої освіти України в умовах повномасштабної війни та курсу на членство в Альянсі. Визначено, що система стандартів управління NATO для освітніх інституцій охоплює гетерогенний масив документів (від Bi-Strategic Command Directive 075-007 та Reference Curricula до Building Integrity Self-Assessment Questionnaire та Allied Joint Publication-01), які вимагають не формального засвоєння, а глибинної зміни управлінської культури. Обґрунтовано, що українські ВЗВО як інституції подвійної підпорядкованості (Міністерство оборони та Міністерство освіти і науки) перебувають у стані напруження між двома логіками легітимації — військово-ієрархічною та академічно-експертною, що ускладнює впровадження принципів Mission Command. Виокремлено чотири осі практичної імплементації: реформа курикулумів за методологією ITEP, реструктуризація governance з делегуванням повноважень, інтеграція систем забезпечення якості та розвиток лідерства за Building Integrity. Проведено компаративний аналіз досвіду шести країн (Польща, Румунія, Хорватія, Балтійські країни, Грузія, Фінляндія/Швеція), який засвідчив, що системна трансформація ВЗВО в усіх випадках перевищила офіційні оцінки мінімум удвічі. Запропоновано авторську трифазну модель імплементації з урахуванням контексту воєнного стану та попереджено про ризик ізоморфної мімікрії — формального прийняття стандартів без зміни реальних практик.