Методика використання генеративного штучного інтелекту для розвитку академічного письма здобувачів філологічної освіти - Зінченко, Вікторія Миколаївна; Абсалямова, Яна Вадимівна; Гурська, Олена Олександрівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Сучасні трансформації філологічної освіти актуалізують проблему інтеграції цифрових інструментів у процес формування академічного письма. Особливого значення набуває використання генеративного штучного інтелекту як засобу підтримки текстотворення, що потребує науково обґрунтованого методичного забезпечення. Водночас відсутність структурованих підходів до його застосування в навчанні зумовлює необхідність розроблення цілісної методики, орієнтованої на розвиток аналітичних і рефлексивних умінь здобувачів освіти. Відповідно, актуальним є визначення дидактичних умов ефективного використання таких технологій. Метою дослідження є обґрунтування методики використання генеративного штучного інтелекту в розвитку академічного письма здобувачів філологічної освіти. Методи дослідження охоплюють аналіз і синтез наукових підходів до організації академічного письма, моделювання освітніх процесів, а також узагальнення практик використання генеративних інструментів в освітній діяльності. У результаті дослідження розроблено структурно-функціональну модель методики використання генеративного штучного інтелекту, що містить цільовий, змістовий, операційний і контрольно-рефлексивний компоненти. Запропоновано алгоритм організації діяльності здобувачів освіти, який відображає поетапну та циклічну взаємодію з генеративними інструментами – від формулювання запиту до рефлексивного оцінювання та доопрацювання результату. Встановлено, що інтеграція етапів критичного аналізу, академічної верифікації та рефлексії забезпечує перехід від механічного використання штучного інтелекту до усвідомленого формування навичок академічного письма. Визначено дидактичні ефекти застосування генеративного штучного інтелекту, що проявляються в підвищенні структурованості тексту, аргументованості викладу, точності мовлення та розвитку навичок саморедагування. У висновках зазначено, що ефективність використання генеративного штучного інтелекту в розвитку академічного письма залежить від його інтеграції в педагогічно керовану систему навчання. Запропонована методика забезпечує узгодженість між цілями, змістом і процесом навчання, а також сприяє розвитку критичного мислення, рефлексивних умінь і відповідального ставлення до академічної діяльності. Перспективи подальших досліджень пов’язані з емпіричною верифікацією ефективності запропонованої моделі в різних освітніх середовищах.