Формування професійної компетентності фахівців соціальної роботи у сфері підтримки військовослужбовців та ветеранів - Трефлер, Ростислав Юрійович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Метою статті є теоретичне обґрунтування змісту та структури професійної компетентності фахівців соціальної роботи у сфері підтримки військовослужбовців і ветеранів, а також визначення педагогічних засад її формування в умовах війни та повоєнного відновлення. У дослідженні використано комплекс загальнонаукових і спеціальних методів, зокрема аналіз, синтез, узагальнення наукових джерел, порівняльний аналіз вітчизняного та зарубіжного досвіду, а також систематизацію підходів до визначення професійної компетентності та її складових. У статті проаналізовано сучасні підходи до розуміння професійної компетентності фахівців соціальної роботи та встановлено її інтегративний характер. Визначено специфіку професійної діяльності у сфері підтримки військовослужбовців і ветеранів, що зумовлена наявністю бойового досвіду, психотравматичних наслідків, складністю процесів соціальної адаптації та необхідністю міждисциплінарної взаємодії. Обґрунтовано структуру професійної компетентності, яка включає когнітивний, операційно-діяльнісний, ціннісно-мотиваційний та рефлексивно-аналітичний компоненти. Встановлено, що ключовими для ефективної професійної діяльності є здатність до кризового втручання, застосування травмоінформованого підходу, робота в мультидисциплінарних командах, а також розуміння особливостей військової культури. Визначено основні педагогічні підходи до формування професійної компетентності, серед яких компетентнісний, діяльнісний, міждисциплінарний, практико-орієнтований і травмоінформований підходи, що забезпечують поєднання теоретичної підготовки з практичним досвідом. Доведено, що формування професійної компетентності фахівців соціальної роботи у сфері підтримки військовослужбовців і ветеранів потребує системного оновлення змісту професійної підготовки з урахуванням сучасних викликів війни та повоєнного відновлення. Обґрунтовано необхідність розроблення цілісних педагогічних моделей підготовки, орієнтованих на інтеграцію знань, практичних умінь і ціннісних орієнтацій. Перспективи подальших досліджень пов'язані з емпіричною перевіркою ефективності запропонованих підходів та впровадженням інноваційних освітніх технологій у процес професійної підготовки.